Ministrul Economiei, declarații despre drona românească: „Sunt convins că nu o să treacă vara fără a avea tema de proiectare”

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a anunțat că până la finalul acestei veri va fi elaborată tema de proiectare pentru o dronă românească.
Filip Stan
21 iun. 2024, 17:13
Ministrul Economiei, declarații despre drona românească:

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat că până la sfârșitul verii va fi realizată tema de proiectare pentru o dronă românească. Mai mult, până anul viitor, prototipul ar putea fi realizat. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă pe care oficialul a susținut-o la Palatul Victoria, după ce i s-a cerut să ofere un termen pentru drona românească.

Ministrul Economiei, anunț despre proiectarea dronei românești

Radu Oprea este convins de faptul că vara nu o să treacă fără să avem proiectarea pentru drona românească.

„Sunt convins (…) că nu o să treacă vara fără a avea deja tema de proiectare pentru drona românească gata. (…) Trebuie să ai o temă de proiectare pe care poate putem să o facem noi la MEAT, să găsim finanţarea din fonduri europene, îmi doresc, prin Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Sigur, toate schemele acestea sunt competitive. Trebuie ca aceia care doresc şi care pot să facă lucrul acesta – şi sunt astfel de institute în România, INCAS are proiecte, COMOTI are astfel de proiecte, sunt companii private care au astfel de proiecte – există această capacitate de a proiecta, de a cerceta şi de a dezvolta astfel de drone în România”, a spus el.

Mai mult, Radu Oprea a subliniat că în cadrul expoziției Black Sea Defense & Aerospace au fost semnate două memorandumuri referitoare la crearea dronelor, una dintre ele fiind destinată domeniului agricol.

„Sunt două memorandumuri semnate, în două grupuri de lucru, care includ societatea Carfil SA, care este filială a Romarm-ului. Unul dintre ele are ca obiectiv de a vedea dacă prevederile legale actuale din România pot fi îmbunătăţite, pentru a avea un proiect: drona românească şi, în general, drone în România, mai rapid. Al doilea memorandum, care are peste 13 instituţii, vorbesc despre Politehnica din Bucureşti, vorbesc despre Universitatea de Ştiinţe Agricole şi foarte mulţi care pot contribui la un concept: drona românească pentru agricultură. Aceste două memorandumuri au fost semnate la BSDA, din câte ştiu eu, deja s-au organizat”, a declarat Oprea.

De asemenea, Radu Oprea a dezvăluit că unul dintre proiectele Carfil vizează crearea unui centru de pregătire a operatorilor de drone.

Citește și: Ce se întâmplă cu taxele românilor! Anunțul de ultimă oră al lui Radu Oprea, ministrul Economiei, care schimbă toate calculele: „Nu este vorba despre nicio apocalipsă”

„Am vorbit cu colegul meu Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, despre cum facem împreună să avem o temă de proiectare pentru drona românească şi lucrul acesta o să îl stabilim într-un timp foarte scurt. Deci vom avea un proiect de cercetare, cu finalitate, din punctul meu de vedere, posibilitatea de a industrializa într-una dintre fabricile Romarm-ului produsul respectiv, prototipul respectiv, cel care va fi cercetat, astfel încât să avem proprietate intelectuală înregistrată în România. În acel moment, 100% vom avea o dronă românească. Mai există în acest moment un proiect al Carfil-ului referitor la drone, în care au semnat cu o companie americană, cu Periscope Aviation, o înţelegere, astfel încât drona pe care au conceput-o cei de la Periscope Aviation să fie fabricată în România, ei producând astăzi în China. Faptul că fabrici în totalitate… putem considera că este o dronă românească, dar eu cred că vom avea într-adevăr o dronă românească în momentul în care proprietatea intelectuală este a noastră”, a mai spus acesta.

Citește și: Ministrul Economiei spune că Dacia vinde autoturismele mai scump, pentru că nu e parte din Schengen: „Nu cred că cetăţenii europeni merită asta. Totuşi, se pare că guvernul austriac crede că ei ar trebui să plătească mai mult”

 

DailyBusiness
Românii riscă amenzi. Costurile asigurărilor locuințelor împotriva calamităților sunt acum publice!
Spynews
Prietenii fiicei lui Ioan Crișan ar fi fabricat și amplasat bomba care l-a ucis pe omul de afaceri din Arad. Noi informații în cazul morții milionarului
Bzi.ro
Unde vor pleca Monica Bîrlădeanu şi Valeriu Gheorghiţă în luna de miere: Actrița a divulgat ce vacanţă de lux au plănuit cei doi
Fanatik.ro
Patru zodii cu noroc ceresc până pe 15 noiembrie. Balanțele au șansa vieții
Capital.ro
Se renunță la schimbarea orei? Decizie la nivel european. Rămânem la ora de iarnă sau de vară?
Playtech.ro
Când se dă drumul la căldură în blocurile din Capitală. Oficialii au anunțat că...
DailyBusiness
Decizie oficială! Ce impozit vor plăti românii în 2025
Adevarul
„E de la țară”. Starleta TV Alina Ceușan, criticată dur pentru o fotografie controversată făcută la teatru
wowbiz.ro
Fiica afaceristului Ioan Crișan, ucis în atentatul cu bombă din Arad, printre suspecții principali
Spynews
„Mie dacă nu îmi deschidea proces, nu știa nimeni”. Pepe îi dă replica Ralucăi Pastramă cu privire la filmulețele indecente. Ibrahim neagă că i le-ar fi trimis artistului
Spynews
Ce afaceri are Nicolai Tand de la Asia Express. Care este proiectul de suflet al celebrului bucătar
Evz.ro
Se termină un mare chin pentru șoferi. Proiectul a fost aprobat
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cea mai frumoasă participantă la Power Slap
kanald.ro
BREAKING NEWS Atac terorist la Ankara. Mai mulți morți și răniți după explozii și focuri de armă la o fabrică de avioane și drone
Cancan.ro
Câte mii de euro ar fi plătit Laura Crișan pentru uciderea tatălui său! Așa ar fi prins-o poliția... Ce a spus iubitul ei, care a mers cu ea în vacanțe de lux
Playsport.ro
Bomba bombelor! Marica, încă o lovitură după scandalul monstru cu „prosopul”: e acuzat că a „marcat” la nevasta lui Tamaș, în timp ce el bea în hotel! Bătaie cu pumnii și picioarele în ușa camerei, Săpunaru a intervenit și a vrut să-l bată pe Marica
Capital.ro
Se schimbă harta României? Maghiarii nu ne vor permite: Va trebui să oprim
StirileBZI
Bursele școlare intră în cont după 20 noiembrie! Cine va primi până la 3.000 lei lunar
Prosport.ro
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
stirilekanald.ro
Adevărul despre asasinarea omului de afaceri Ioan Crișan! Breaking news
substantial.ro
Mesaj RO-Alert pentru locuitorii din Tulcea: Posibilitate de cădere a unor obiecte în apropierea graniței cu Ucraina
MediaFlux
Dosarele de pensii BLOCATE. Cine sunt pensionarii care riscă să rămână FĂRĂ BANI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Războiul din Ucraina mai absoarbe niște bani. Marii perdanți sunt studenții beneficiari de Erasmus+ și Orizont Europa