Ministrul Economiei, despre ajutorul pentru HoReCa: Vom aproba un memorandum în Guvern ca să putem notifica Comisia Europeană

Ajutorul de 20% din cifra de afaceri pentru HoReCa urmează să fie aprobat de Guvern iniţial printr-un memorandum, astfel încât să fie notificată Comisia Europeană, a anunţat ministrul Economiei. După ce Comisia Europeana va da avizul, schema de ajutor se va aproba prin OUG. Virgil Popescu a mai precizat că toată documentaţia se va face online.

RomaniaTV.net
12 nov. 2020, 12:55
Ministrul Economiei, despre ajutorul pentru HoReCa: Vom aproba un memorandum în Guvern ca să putem notifica Comisia Europeană

„Este o schemă de ajutor de stat pe care premierul a anunţat-o, care a fost discutată cu mediul de afaceri. Lucrăm de ceva timp la Ministerul Economiei pentru finalizarea acestei scheme. Astăzi am dat aşa un ok pentru o variantă aproape de final. Procedura va fi în felul următor: probabil că vom aproba un memorandum în Guvern, cu schema de finanţare ca să putem ulterior notifica Comisia Europeană, pentru că orice ajutor de stat trebuie notificat la C.E. şi obţinută aprobarea, după care vom avea Ordonanţa de Urgenţă de aprobarea acesteia. E vorba de un ajutor de stat de 20 % pentru pierderea suferită la cifra de afaceri a anului 2020, aferentă anului 2019. Practic, ajutăm companiile din HoReCa pentru pierderile suferite în anul 2020″, a declarat Virgil Popescu miercuri seară, la B 1 TV.

Documentaţia se depune online

Ministrul Economiei a precizat că toată documentaţia se va depune electronic.

„Totul va fi electronic, automatizat. La Ministerul Economiei, toate ajutoarele către IMM-uri, de la acele Certificate de Situaţii de Urgenţă până la Schemele 1, 2 şi 3 pentru IMM-uri sunt pe aplicatii informatice.Totul va fi depus online. Vor justifica cifra de afaceri. Practic, noi avem interconectate bazele noastre cu ANAF-ul şi vedem exact cifra de afaceri pe 2019 şi în cursul acestui an, la sfârşitul anului dacă va fi cazul. Evident, în funcţie de codul CAEN, fie că vorbim de hoteluri, restaurante, agenţii de turism, vor fi eligibili pentru a primi acest ajutor de stat de 20% din cifra de afaceri. Nu mai vrem să plimbăm antreprenorul între agenţiile statului. Totul se va face automat din faţa calculatorului”, a mai explicat Virgil Popescu.

Reamintim că duminică seară şi premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul va introduce o formă de ajutor de stat pentru firmele din HoReCa, compensând 20% din pierderea cifrei de afaceri raportat la 2019, dar a precizat că este necesară aprobarea Comisiei Europene în acest caz.

Orban a explicat că această măsură de ajutor ar urma să fie aplicată prin Ministerul Economiei.

Citeşte şi Tăriceanu acuză debandada din programul de ajutorare a HoReCa: „Ar trebui să ajute cele 20.000 de firme. Au beneficiat 6000 de firme”


loading...
Partenerii noștri