Noul ministru al Economiei, Radu Miruță, se ocupă, printre altele, și de soarta turismului românesc – domeniu care, în opinia lui, este promovat de către stat ”ca acum 20 de ani”, fără necesara adaptarea la realitate și, implicit, la noile trenduri.
Miruță a dat un exemplu relevant în acest sens: pliantele de promovare, la care spune că nu s-ar uita nici dacă ar fi obligat s-o facă!
Citește și Anunț major pentru românii cu bani ascunși în casă. Ce se întâmplă cu numerarul de la 1 august 2025
”În turism, lucrurile sunt un pic învechite în ceea ce face statul. Am văzut zilele trecute. Mi se adusese să semnez o factură cu nişte pliante de promovare a turismului; nişte pliante pe care nu m-aş fi uitat nici dacă cineva mi le băga într-o cameră în care doar acolo trebuia să mă uit. Închideam ochii. Facem lucrurile ca acum 20 de ani. Plătim pliante, dar nu ne uităm în mediul online, nu discutăm o campanie isteaţă care să întoarcă, nu măsurăm nişte beneficii în urma acestor sume cheltuite. Este ceva ce trebuie oprit”, a spus ministrul, la TVR Info.
Tot despre turismul românesc, ministrul Economiei a spus că acesta are de suferit de pe urma măsurilor fiscale ale guvernului, chiar dacă TVA a fost păstrată la 11 la sută în acest domeniu. Explicația? Măsurile vor afecta bugetul românilor, iar aceștia vor tăia vacanțele de pe lista priorităților.
”Când nu mai ai bani în buzunar, te limitezi în a te mai plimba, (…) pentru că îţi plăteşti facturile, trebuie să duci copilul la şcoală. Oamenii, din modul în care a fost condusă România până astăzi, au rămas cu mai puţini bani în buzunar şi, când n-ai bani în buzunar, afectezi turismul prima oară, că nu te mai duci unde te duceai înainte. Nu o să rămâi cu curentul deconectat, mai bine nu te duci la mare. Deci deja sunt afectaţi. Şi a fost principalul argument pentru care sunt exceptaţi de data asta (de la majorarea TVA – n.r.)”, a explicat Radu Miruță.
Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a anunțat că salută decizia guvernului privind menţinerea cotei reduse de TVA de 11 la sută, aplicabilă deschis cu 1 august 2025 pentru servicii turistice aferente cazării şi alimentaţiei, în contextul majorării cotei standard de TVA de la 19 la 21 la sută.
”Această ajustare a fost rezultatul unui dialog constructiv între FPTR, Patronatul HORA şi factorii decizionali guvernamentali, pe de altă parte. Considerăm această soluţie un compromis echitabil, adaptat contextului fiscal actual, fără a pune în pericol competitivitatea sectorului nostru de activitate.
Mentinerea cotei reduse de TVA de 11%, începand cu date de 01.08 anul curent, o cunoaştem o reuşită obţinută prin negociere, nu un «privilegiu nedrept »”, au spus cei de la FPTR.