Ministrul Educaţiei, anunţ în prima zi de şcoală: Pericolul nu este în şcoli, mai degrabă în mijloacele de transport în comun. Nu se respectă distanţarea minimă!

Ministrul Educaţiei a vorbit despre modul în care se desfăşoară cursurile în format fizic, luni dimineaţă. Sorin Cîmpeanu susţine că nu sunt focare în şcoli, iar activitatea se desfăşoară până acum în parametrii normali.

08 feb. 2021, 10:22
Ministrul Educaţiei, anunţ în prima zi de şcoală: Pericolul nu este în şcoli, mai degrabă în mijloacele de transport în comun. Nu se respectă distanţarea minimă!

Ministrul Educaţiei, anunţ în prima zi de şcoală. Sorin Cîmpeanu a atras atenţia că pericolul mai mare pentru elevi este în mijloacele de transport în comun, având în vedere că distanţa minimă nu este respectată.

Ministrul Educaţiei, anunţ în prima zi de şcoală. Anunţul făcut de Sorin Cîmpeanu

„Distanţarea minimă recomandată, puternic recomandată, e de un metru. Am precizat în ordin că acolo unde nu e posibil, să se facă eforturi pentru a se îndeplin această măsură. Mai degrabă sunt probleme cu distanţarea în mijloacele de transport. Sunt şcoli care trebuiau deschise dar nu s-a putut din cauza infrastructurii, iar acestea desfăşoară cursurile online. Acordul nu va fi oblicatoriu în ceea ce priveşte testarea în şcoli.

Începând din această dimineaţă, orice elev care prezintă simptome, va primi acel formular, care va fi transmis părinţilor pentru a-l completa. Peste 17% dintre şcoli au prevăzute cabinete medicale unde s-ar putea face testele, iar în restul testarea se va face prin DSP, doar cu acordul părinţilor. Teste rapide au ajuns la DSP şi în şcolile unde au cabinet medical. E o problemă cronică, nevoia de cabinete medicale şcolare e foarte mare, mai ales având în vedere situaţia în care ne aflăm.

Nu au fost divergenţe, au fost puncte de vedere justificate. Dar de la puncte de vedere care au fost armonizate perfect, atât în şedinţele din 2 şi 3 februarie. Cu toţii am stabilit ca şcoala să fie deschisă după 8 februarie. Revenirea la normalitatea a constituit primul punct pentru redeschiderea şcolii. S-a pierdut mult prin şcoala online. Recuperarea se poate face doar prin cursuri fizice. Nu poţi recupera tot în online, ceea ce ai pierdut în online.

Personalul de învăţământ şi-au declarat disponibilitatea de vaccinare. Important e ca statul, de îndată ce factorul limitativ )numărul dozelor de vaccin), învăţământul are şi el prioritate. Situaţia se va regla când trendul va fi normal. Aş vrea să spun că teoretic, azi, se pot prezenta peste 2 milioane de elevi, potrivit scenariilor.  Nu am indentificat probleme în şcolile unde am fost până acum. Orice problemă identificată va fi soluţionată cât mai repede posibil. Sunt convins că şcolile, nu vor deveni focare nici în România.”, a spus Cîmpeanu, la Antena 3.

Citeşte şi: Aproape 2,5 milioane de elevi s-au întors în bănci. Cum a început şcoala în Capitală şi în restul României. Ce trebuie să ştie toţi părinţii