Haos la deschiderea şcolilor. Formularul de consimţământ al părinţilor şi noi reguli privind purtarea măştii, anunţate la miezul nopţii

Fricţiunile dintre ministerele Educaţiei şi Sănătăţii au făcut ca un document important pentru redeschiderea şcolilor să fie făcut public duminică seara aproape de miezul nopţii. Tot atunci, au fost precizate şi alte reguli legate de purtarea măştilor în şcoli.

07 feb. 2021, 23:46
Haos la deschiderea şcolilor. Formularul de consimţământ al părinţilor şi noi reguli privind purtarea măştii, anunţate la miezul nopţii

Haos la deschiderea şcolilor. Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a afirmat că ministrul Sănătăţii s-a grăbit cu formularul de consimţământ pe care părinţii trebuie să îl semneze în cazul în care doresc ca elevul să fie testat pentru COVID-19 în şcoli, şi că acesta va fi schimbat. Cîmpeanu a precizat că publicarea documentului pe site-ul Ministerului Sănătăţii a fost o grabă care „nu face bine într-o situaţie deja tensionată”. În consecinţă, Vlad Voiculescu nu s-a mai grăbit şi părinţii au ajuns la forma finală duminică seară, aproape de miezul nopţii. Romaniatv.net vă prezintă documentul.

Acesta prevede faptul că părintele își exprimă acordul ca elevul să fie testat în prezența ori în absența sa, exact ca precedentul document.

”Îmi exprim consimțământul pentru testarea antigen rapidă a copilului meu de către personalul medical, în condițiile în care prezintă simptome sugestive COVID-19 sau a fost în contact cu o persoană confirmată pozitiv COVID-19,

  • doar în prezența părintelui/tutorelui legal
    în absența părintelui/tutorelui legal, la recomandarea personalului medical

Noutatea este că declarația pentru prelucrarea datelor a fost inclusă în acest formular și nu se mai completează separat, în rest, formularul criticat nu a fost modificat cu nimic.

Formular Final Exprimare Consimtamant by Dobran Viorel on Scribd

Haos la deschiderea şcolilor. Tot aproape de miezul nopţii, cele două ministere au anunţat un set de reguli și excepții privind purtarea măștii

S-a precizat că Ministerul Sănătății are ca atribuție principală elaborarea de politici, strategii şi programe de acţiune în domeniul sănătăţii populaţiei, în Ordinul Comun MS-MAI nr. 874/81/2020 din 22 mai 2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.

Raed Arafat despre deschiderea şcolilor: „Este posibil să apară o creştere a cazurilor”

Potrivit actului normativ mai sus-menționat, preluat și în Hotărârea de Guvern nr.3 din 12 ianuarie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei.În funcţie de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unităţii, pot exista unele excepţii, de la purtatul măștii, în conformitate cu dispozițiile cuprinse la subpct 2, Pct.I din Anexa Ordinului 874/81/2020, astfel:
a) angajatul este singur în birou
b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
c) persoana desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.);
d) prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
e) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani. Persoanele alergice la materialele din care sunt confecționate măștile pot purta măști confecționate din alte materiale decât cele la care se știu alergice sau alte forme de protecție (de exemplu viziere).
Persoanele cu afecțiuni respiratorii cronice cu capacitate redusă de oxigenare au un risc crescut de a dezvolta forme severe de COVID -19 și de aceea este recomandată participarea lor on-line la activitățile didactice in locul prezenței fizice fără mască.
Astfel, din dispozițiile legale mai sus menționate, rezultă că excepțiile se aplică în funcție de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unității, sau de medicul curant pentru persoanele ce prezintă alergii.

Traian Băsescu despre deschiderea şcolii pentru nepoţei: „Am o strângere de inimă”

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, vineri, că în prezent sunt 149 de localităţi din ţară în scenariul roşu şi 903 în scenariul galben, lista unităţilor administrativ-teritoriale cu încadrarea în scenarii fiind afişată pe site-ul ministerului. Ministrul a reluat precizările referitoare la condiţiile în care se suspendă cursurile şi a subliniat că că elevii cu vulnerabilităţi care au adeverinţe nu sunt obligaţi să le reînnoiască. „Fără rabat de la portul măştii. Aerisirea la intervale regulate e un lucru esenţial”, a subliniat Cîmpeanu.

Dacă părintele anunță dirigintele sau învățătorul că al său copil are simptome, elevul stă acasă și nu se pun absențe, spune ministrul Educației la Realitatea PLUS. Sorin Cîmpeanu a mai anunțat că acest lucru va însemna reducerea efectivelor de elevi care vor fi prezenți fizic la cursuri, iar asta va duce automat la o distanțare mai mare a elevilor în clase.

Cele trei scenarii :

a) Scenariul verde – incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori – activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toate categoriile de antepreșcolari, preșcolari și școlari;

b) Scenariul galben – incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1.000 dar mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori – activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor,

preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toți antepreșcolarii și preșcolarii, elevii claselor din învățământul primar, precum si pentru elevii claselor terminale din învățământul gimnazial, liceal, profesional si postliceal;

c) Scenariul roșu – incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 – activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toți antepreșcolarii și preșcolarii, precum și pentru elevii claselor din învățământul primar.