Ministrul Educaţiei anunţă că un elev nu se va putea muta din bancă. „Acolo voi sta până se sfârşeşte semestrul întâi”

Ministrul Educaţiei a vorbit, miercuri, despre regulile pe care elevii vor trebui să le respecte la şcoală. Monica Anisie a explicat la TVR că un elev, care s-a aşezat într-o bancă în prima zi de şcoală, acolo va sta tot semestrul. De asemenea, ministrul a mai anunţat că laboratoarele școlare trebuie evitate.

RomaniaTV.net
02 sept. 2020, 19:17
Ministrul Educaţiei anunţă că un elev nu se va putea muta din bancă. „Acolo voi sta până se sfârşeşte semestrul întâi”

Din cauza epidemiei de coroanvirus, laboratoarele din şcoli nu vor putea fi frecventate de mai multe clase în acest an şcolar, ci doar de o singură grupă de elevi.

„Normele sanitare prevăd că aceste laboratoare să fie evitate. Școala trebuie să se organizeze în așa fel încât o sală de curs înseamnă de fapt o clasă de elevi.

Deci nu au voie elevii să se plimbe prin mai multe clase, chiar și în bănci deci dacă sunt elevă în clasa X și din prima zi de școală m-am așezat în banca a treia de la fereastră, acolo voi sta până se sfârșește semestrul întâi”, a explicat Anisie, la postul public de televiziune, citat de Edupedu.

Totodată, ordinul comun al ministrului Sănătății și ministrului Educației privind normele sanitare prevede că „trebuie evitate experimentele practice care necesită mișcare și/sau interacțiune strânsă între elevi. Elevii nu se vor muta din clasa de bază în laboratoare”.

Ce reguli vor trebui respectate în şcoli

Normele obligatorii pentru toate școlile mai prevăd că în sala de clasă:

  • Va fi păstrată componența grupelor/claselor. Elevul va putea schimba clasa/grupa pe perioada semestrului doar în situații justificate. Contactul între preșcolarii/elevii din grupe/clase diferite va fi evitat;
  • Deplasarea elevilor în interiorul instituției trebuie limitată prin alocarea unei săli de clasă unei clase de elevi, iar profesorii vor schimba sala de predare. Principiul de urmat este “1 clasă de elevi = 1 sală de clasă”;
  • Locurile din clasă trebuie să fie fixe; după aranjarea elevilor în bănci, aceștia nu vor mai schimba locurile între ei pe toată perioada cursurilor;
  • Vor fi limitate deplasările în clasă, pe cât posibil;
  • Este interzis schimbul de obiecte personale;
  • Întâlnirile dintre elevi vor fi limitate în perimetrul clasei, spre exemplu prin stabilirea unui sens de circulație în interiorul clasei, care poate să fie indicat prin marcaje aplicate pe podea;

Klaus Iohannis propune suspendarea temporară a cursurilor, înainte şi după alegeri. „Activitatea în şcoli ar fi deranjată de scrutin”