Ministrul Educaţiei, chemat la audieri în Comisia de Muncă din Senat pe tema măsurilor luate în contextul pandemiei

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost convocat la Comisia de Muncă din Senat pentru explicații referitoare la soluțiile pe care ministerul său le pregătește pentru combaterea impactului pandemiei asupra educației.

04 nov. 2021, 12:04
Ministrul Educaţiei, chemat la audieri în Comisia de Muncă din Senat pe tema măsurilor luate în contextul pandemiei

Senatorul USR Ştefan Pălărie, preşedintele comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială din Senat, l-a invitat pe ministrul Educaţei Sorin Cîmpeanu pentru audieri în 10 noiembrie pe tema măsurilor luate în contextul pandemiei.

„L-am invitat pe Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu să vină în fața comisiei de Muncă din Senat să ne dea câteva explicații referitoare la soluțiile pe care ministerul său le pregătește pentru combaterea impactului pandemiei asupra educației.

O veritabilă criză în educație periclitează nu doar calitatea pregătirii elevilor și studenților, dar și viitorul economiei românești, în particular, și al societății, în ansamblu. Copii, profesori, angajați ai sistemului de educație și părinți sunt simultan afectați de vacanțele forțate dictate de pandemie, iar soluțiile sistemului trebuie să iasă din logica simplistă închidem/nu închidem școlile.
Îl așteptăm pe domnul ministru la o discuție constructivă pe marginea acestor soluții – miercuri 10 noiembrie ora 14:00 la Comisia de Muncă, Familie și Protecție Socială din Camera Senatului”, a anunţat senatorul USR Ştefan Pălărie, preşedintele comisiei de Muncă din Senat.

 

Consiliul Naţional al Elevilor cere Ministerului Educaţiei să convoace la dialog toate părţile interesate înainte de deschiderea şcolilor din 8 noiembrie: Timpul pentru ca unităţie de învăţământ să se pregătească este insuficient

Consiliul Naţional al Elevilor solicită Ministerului Educaţiei şi autorităţilor competente din domeniul sanitar să convoace la dialog toate părţile interesate, pentru a contura o formă adecvată a deciziei care va sta la baza funcţionării şcolilor începând cu săptămâna viitoare. Reprezentanţii elevilor atrag atenţia că în condiţiile în care decizia privind desfăşurarea cursurilor din 8 noiembrie va fi anunţată în 5 noiembrie, timpul pentru ca unităţile de învăţământ să se pregătească este insuficient.

„Decizia privind funcționarea școlilor va fi anunțată de oficialii din educație și sănătate pe data de 5 noiembrie, cu doar trei zile înainte de începerea școlii după vacanța de două săptămâni impusă de autorități. Cu toate acestea, nici până la acest moment nu s-a conturat vreun scenariu de lucru privitor la funcționarea unităților de învățământ, iar dialogul cu partenerii de dialog social a fost rupt cu totul.

Citeşte şi: Fostul ministru al Sănătăţii cere redeschiderea parţială a şcolilor: „Vor creşte iar infecţiile”

În contextul în care ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut o serie de anunțuri vagi la începutul acestei săptămâni, fără a aduce clarificări cu privire la continuarea acestui an școlar, Consiliul Național al Elevilor își exprimă dezamăgirea față de lipsa de măsuri asumate, precum și față de timpul insuficient de pregătire pentru unitățile de învățământ, indiferent care va fi decizia anunțată în data de 5 noiembrie”, se arată în comunicatul Consiliului Naţional al Elevilor.

În același timp, elevii susţin descentralizarea scenariului de funcționare a școlilor şi cer autorităţilor să lase la latitudinea fiecărui consiliu de administrație modalitatea în care vor continua cursurile, ținând seama de capacitatea de testare, incidența de la nivel local, rata vaccinală.

Citeşte şi: În ce condiţii se vor relua cursurile din 8 noiembrie în şcolile din Bucureşti. O grădiniţă are doar 10% din personal vaccinat

De asemenea, elevii spun că „este esențial ca, în cazul trecerii în scenariul online, elevii care nu au posibilitatea să acceseze acest format de învățământ din motive precum lipsa conexiunii la internet sau din lipsa dispozitivelor să aibă opțiunea de a participa la cursuri în format fizic, din sala de clasă, urmărind lecția cu ajutorul infrastructurii școlare, indiferent dacă profesorul este sau nu prezent în format fizic”.

„Așteptăm să fim chemați la dialog de către autorități, pentru a ne asigura că se creează un cadru legal coerent, menit să aducă predictibilitate în sistem. Măsurile luate de autorități impactează milioane de elevi, părinți și profesori, motiv pentru care ele trebuie asumate cu responsabilitate, alături de toți actorii implicați. Altminteri, vom fi, din nou, martorii unor decizii din pix, fără nicio legătură cu situația din teritoriu.”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.”


loading...
Partenerii noștri