Ministrul Educaţiei confirmă o realitate sumbră. Peste o jumătate de milion de elevi nu au avut acces la şcoala online

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că aproximativ o jumătate de milion de copii au avut dificultăți de a accesa tehnologia necesară pentru a participa la școala online în ultimul an.

28 ian. 2021, 14:51
Ministrul Educaţiei confirmă o realitate sumbră. Peste o jumătate de milion de elevi nu au avut acces la şcoala online

Celor 230.000 de copii care au raportat în primăvara anului trecut că nu au acces la şcoala online din lipsă de echipamente sau de internet, se adaugă încă 280.000 care au raportat acum aceleași dificultăți, a spus ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu,în cadrul unei dezbateri despre cum începe școala organizată de Salvați Copiii România şi monitorizată de edupedu.ro.

Ultimele rapoarte ne arată peste 65.000 de elevi estimați ca fiind în situație de risc cu privire la neîncheierea situației școlare pe primul semestru, deci evident că acești elevi au ajuns în această situație din cauza unor factori care au împiedicat participarea la procesul de educație. În același timp avem raportări de 280.000 de elevi care spun că au avut dificultăți în acces la echipamente IT și de acces la internet.

Citeşte şi Redeschiderea şcolilor nu ţine cont de vaccinarea profesorilor. Cîmpeanu: „Evoluţia epidemiologică este importantă”

Aș vrea să precizez că acești 250.000 de elevi care au declarat pe propria răspundere către școli centralizate de inspectorate și centralizate mai apoi de minister survin după ce anul trecut, în luna aprilie, același sistem de educație, aici e un lucru un pic ciudat care e… putem găsi explicații, dar anul trecut au fost 230.000 cei care au declarat că nu au avut acces la echipamente sau la tehnologie.

După care, Ministerul Educației a făcut o achiziție de 250.000 de tablete. Separat de aceștia, au apărut alți 280.000 de elevi care au declarat că nu au avut acces la învățarea online din cauza lipsei de echipamente sau din cauza lipsei de acces la internet. Cumulând cei 230.000 din prima raportare, cu 280.000, suntem la 510.000„, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.

Citeşte şi Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: „Predarea online generează pierderi substanţiale, care nu pot fi recuperate decât prin prezenţa fizică”

Un studiu Salvați Copiii publicat în octombrie 2020 arăta că 28% dintre copii și părinții cu copii în școală declară că nu dețin resursele materiale necesare pentru şcoala online. Situația este similară pentru 43% dintre cadrele didactice.