Ministrul Educației, Daniel David, despre șansele de mărire a salariilor cadrelor didactice: ”Poate reușim să deblocăm unele lucruri și tot sperăm acest lucru, realist, din a doua parte a anului”

Ministrul Educației, Daniel David, subliniază că nici el, nici premierul Marcel Ciolacu nu au vorbit despre măriri salariale pentru cadrele didactice în 2025. Totuși, ministrul spune că o eventuală astfel de măsură, dacă va fi posibilă, s-ar întâmpla în doua parte a anului.
Irina Dumitrescu
15 ian. 2025, 11:18
Ministrul Educației, Daniel David, despre șansele de mărire a salariilor cadrelor didactice: ”Poate reușim să deblocăm unele lucruri și tot sperăm acest lucru, realist, din a doua parte a anului”

În contextul în care ordonanța ”trenuleț” a înghețat salariile și pensiile, șansele bugetarilor de a avea mai mulți bani în buzunar anul acesta par să fi scăzut considerabil. Ministrul Educației, Daniel David, a vorbit despre salariile din învățământ și a menționat că Executivul încearcă să deblocheze ”unele lucruri”, cu scopul de mări lefurile, însă acest lucru, dacă va fi posibil, nu s-ar putea întâmpla decât în a doua jumătate a anului.

Daniel David a subliniat că mărirea salariilor din sistem este dependentă de existența resurselor financiare în acest sens.

”Eu n-am spus nici 2025, nici premierul n-a spus acest lucru. Nu știm dacă condițiile economico-financiare se pot modifica, poate reușim să deblocăm unele lucruri și tot sperăm acest lucru, realist, din a doua parte a anului. Eu n-am spus că ne așteptăm la măriri de salarii ș.a.m.d. Dar în condițiile în care discuți pe legea legea salarizării unitare, acolo stabilești lucrurile de bază. Când vor fi resursele financiare, acele lucruri stabilite se vor implementa”, a spus ministrul Educației, la digi24.

În același context, Daniel David a menționat că înțelege nemulțumirile din sistem și că profesorii trebuie puși, în grila din Legea salarizării unitare, la locul pe care îl merită.

”Sistemul este nemulțumit și într-un fel  înțeleg această nemulțumire. În același timp, încerc să discut și cu sindicatele și cu alți reprezentanți din sistem, pentru a avea o abordare strategică. Am ajuns în zona educației să tot cerem salarii în condițiile în care salariile nu sunt rezonabile din mai multe motive. Societatea efectiv a împins educația în umbră. (…) Înțeleg frustrările, cred că sunt justificate, dar pentru a putea obține ceva rațional, trebuie să avem această atitudine strategică pe care am încercat să o prezint aici. Cât și când… nu știu. (…) Legea salarizării unitare trebuie să ne pună pe grilă acolo unde merităm. Iar când vor fi resursele financiare, nu doar pentru noi, că dacă ești pe grila respectivă, resursele ori sunt ori nu sunt și pentru noi, și pentru medici, și pentru alții din sistemul public. Asta este atitudinea. Pe de o parte trebuie să fie ascultați, dar pe de altă parte trebuie să și înțeleagă că sunt niște instituții și niște proceduri pe care trebuie să le parcurgem din partea Ministerului. Eu am discuția deschisă și cu sindicatele, și cu alți reprezentanți din zona federație părinților, din zona studenților, din zona elevilor”, a explicat demnitarul.

Citește și Amendă de 5.000 de lei dacă faci această greşeală la bloc. Sunt vizaţi cei cu balcon deschis, dar şi cei cu aer condiţionat

Ministrul Educației a comparat domeniul pe care îl conduce cu cel al Sănătății, unde s-au produs măriri salarile în contextul exodului de personal. În opinia lui, și în învățământ, salariile trebuie să fie ”pe măsura rolului social pe care vrei să-l dai” profesiei de cadru didatic.

”Atunci când s-au mărit salariile medicilor, a fost o problemă majoră la nivelul societății, medicii plecau, asistentele medicale plecau. N-avem oameni în sistem și toți am fost de acord și n-am comentat. Acolo trebuiau mărite salariile serios, astfel încât să corectăm acel lucru. Când am vrut să dezvoltăm industria de IT și am făcut o serie de scutiri de taxe ș.a.m.d, zona educațională a fost solidară. Acum noi trebuie să spunem acest lucru.

Este o nevoie extraordinar de mare în sistemul educației, pentru că cei mai buni absolvenți din universități încep să nu mai vină în zona preuniversitară. Avem un deficit foarte mare de profesori, mai ales în zona științelor. Deci este o problemă majoră pentru educația pe care o putem oferi copiilor noștri. Trebuie să spunem foarte clar că noi trebuie să ne hotărâm, ca societate, dacă valorizăm statutul de profesor și dacă îl valorizezi și vrei să readuci educația în centrul discursului public, că uite ce a pățit când am marginalizat-o. Atunci trebuie să fie un salariu decent pe măsura rolului social pe care vrei să-l dai acestei profesii”, a spus Daniel David.

Ministrul s-a referit și la indicatorii de performanță ce ar putea influența lefurile din sistem.

”Din câte știu, în acest moment este undeva în jur de 7.500 și ceva brut, deci probabil net 4.300-4.400 și ceva. Și de aici, după aceea, lucrurile cresc în funcție de gradul didactic, vechime ș.a.m.d. În același timp, în ceea ce privește salariile pe bază de indicatori de performanță, trebuie să fim foarte cinstiți și direct. Salariul, așa cum este gândit în sistemul public, este un salariu gândit pe alte criterii la toți cei care lucrează în sistemul public, nu doar la profesori și medicii și alți funcționari publici ș.a.m.d.

Noi putem gândi indicatori de performanță după un salariu decent. Acei profesori care sunt mai performanți pe baza unor indicatori pe care îi putem stabili să aibă o serie de bonusuri, premii, gradații de merit ș.a.m.d. Nu că salariul de bază ar trebui gândit prin indicatori de performanță, fiindcă asta nu se întâmplă nici în cazul meu, nici în cazul medicului, nici în cazul altor oameni care lucrează în sistemul public. Acolo avem alți indicatori. De exemplu, criterii minimale. Altfel spus, cred că lucrurile dacă le gândim strategic și venim nu să cerem bani, ci venim cu aceste principii, le argumentăm, cred că putem să fim credibili”, a explicat David.

Citește și Salariile românilor ar putea scădea cu trei la sută! Cum se gândește Guvernul să adune mai mulți bani la buget

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a rupt topurile. Este pe locul 1 în doar 4 zile de la lansare și are o distribuție de excepție
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
Se schimbă asigurarea RCA în România, se transformă într-un abonament. Anunțul ASF pentru toți șoferii români
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Cei mai gustoși mici au secrete. Ce face diferența
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici