Ministrul Educației este împotriva introducerii de noi materii: ”Metodele de predare nu sunt suficient de eficiente. Trebuie ca acele cunoștințe să devină competențe”

Ministrul Educației, Daniel David, a declarat că introducerea de noi materii în învățământul preuniversitar nu este o soluție eficientă pentru îmbunătățirea sistemului educațional.
Filip Stan
03 ian. 2025, 15:41
Ministrul Educației este împotriva introducerii de noi materii: ”Metodele de predare nu sunt suficient de eficiente. Trebuie ca acele cunoștințe să devină competențe”

Daniel David a subliniat că aspecte precum educația de mediu, juridică sau financiară pot fi integrate în disciplinele clasice, fără a încărca suplimentar programa școlară.

„Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi. Mi se pare o greșeală toată atitudinea din ultimii ani, fiecare vine și introduce câte o materie: educație de mediu, educație juridică, educație financiară, educație pe sustenabilitate. Sigur că toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, fiindcă în momentul ăla tot noi ne plângem că copiii au prea multe ore și prea multe materii. Cred că de multe ori în materiile clasice și în ariile pe care le avem putem avea unități de învățare focalizate pe tema asta. Problema că fiecare vrea o materie nouă”, a afirmat ministrul.

Referindu-se la programă, ministrul a accentuat importanța echilibrului între teorie și competențe practice, subliniind rolul formativ al culturii generale.

„Eu cred că trebuie să învețe și teorie și cultură, fiindcă asta creează oameni care au sensuri și semnificații în viață, sunt mai puțini manipulabili, sunt mai puțini sensibili la teorii conspiraționiste. Teoria este importantă dacă o faci adecvat, dar este drept că în competențe pe lângă cunoștințele astea declarative, teoretice, trebuie să ai o zonă foarte puternică de cunoștințe procedurale, ce știi să faci, ce este important în viață ce este important pentru un anumit domeniu.”, a mai spus acesta.

Citește și: Ministrul Educației, Daniel David, spune despre convingerile lui Călin Georgescu că ”vin pe linia pseudoștiinței și a pseudoreligiei”

În opinia sa, problema principală nu rezidă în conținuturile educaționale, ci în modalitatea de predare.

„Eu cred în acest moment că conținuturile pe care le avem sunt destul de bine gândite și organizate. Nu spun că nu mai putem lucra la ele, dar nu cu schimbări majore. Problema noastră după mine, dar sigur voi discuta lucrul ăsta cu experții pe care o să-i am în această zonă, după mine problema majoră ține de altceva. Nu știm să predăm bine conținuturile bune pe care le-am stabilit. Adică metodele de predare nu sunt suficient de eficiente și poate manualele nu sunt suficient de prietenoase.”, este de părere Daniel David.

Ministrul a anunțat că una dintre prioritățile sale va fi modernizarea metodelor de predare și îmbunătățirea materialelor didactice, subliniind importanța transformării cunoștințelor în competențe.

„De aceea, dacă această ipoteză a mea se va confirma, eu uitându-mă un pic și văzând de exemplu că la multe teste internaționale conținuturile noastre se suprapun foarte bine peste itemii testului, de multe ori mai bine decât suprapunerea pe care o avem în Finlanda și cu toate astea performanța noastră este mai slabă. Oare de ce? Fiindcă nu predăm bine acele conținuturi și acțiunea noastră va fi aici. Hai să predăm un pic lucrurile altfel, să avem manuale mai prietenoase, ca acele cunoștințe să devină cu adevărat competențe.”, a mai declarat demnitarul.

Întrebat despre evaluarea cadrelor didactice, Daniel David a afirmat: „Voi demara în primul rând și voi crea oportunități pentru training, pentru noi modalități de predare, modalități moderne de predare”.

Citește și: Elevii încep Modulul 3. Când va fi următoarea vacanță și când vor fi stabilite bursele pentru elevii de clasa a V-a

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Duminică, 6 iulie 2025, ultima zi în care se mai întâmplă așa ceva la Digi RCS RDS, Vodafone, Orange și Telekom. De luni, 7 iulie, toți operatorii de telefonie mobilă sunt obligați la așa ceva
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Vești bune pentru românii fără asigurare, dar care suferă de boli cronice. Ce au decis autoritățile
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Dușmanul invizibil din casă. Ține-l la distanță cu aceste trucuri eficiente
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african