Ministrul Educaţiei face iar promisiuni: 2024 va fi ultimul an cu şcoli care au WC în curtea şcolii

Ministrul Educației, Ligia Deca, menționează că, anual, procentul școlilor cu grup sanitar în curte a scăzut.

16 ian. 2024, 14:21
Ministrul Educaţiei face iar promisiuni: 2024 va fi ultimul an cu şcoli care au WC în curtea şcolii

Dacă autoritățile publice locale se mobilizează pentru a accesa banii, ministrul Educaţiei, Ligia Deca este convinsă că în acest an se va rezolva problema școlilor cu grup sanitar în curte.

„Anul acesta avem alocate fonduri în bugetul ministerului educației de aproximativ 30 de milioane de lei, ceea ce acoperă în mare masură cele sub 200 de unități de învățământ care au grupul sanitar în curte. Vorbim despre un procent de sub 10% față de ce aveam acum câțiva ani”, spune Ligia Deca, marți, la Pitești.

Marcel Ciolacu face ordine în salariile profesorilor: „Nu pot să accept că un profesor care are 10 olimpici să fie plătit la fel cu unul în care toată clasa nu a luat Bacalaureatul”
„Progresul a fost unul constant, în fiecare an a scăzut semnificativ. Ne aflăm acum la sub 10% față de ce aveam în 20218-2019. Dacă autoritățile publice locale se mobilizează pentru a accesa acești bani eu cred că în acest an vom rezolva problema școlilor cu grup sanitar în curte. Nu putem să facem noi aceste lucrări pentru a aduce grupuri sanitare în incinta școlilor”, încheie Deca.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, marţi, la Piteşti, despre intrările separate în şcoli pentru profesori şi elevi că fiecare unitate de învăţământ decide, în funcţie de particularităţile clădirilor.

„Cred că în România, din punct de vedere al infrastructurii, avem foarte multe situaţii. Avem situaţii cu clădiri istorice care au una dintre intrări chiar pe trotuar şi trotuarul este destul de îngust şi se iese în stradă. Avem şcoli unde există spaţii ample de intrare şi nu ar fi o problemă să se intre pe acelaşi flux. De aceea eu sunt pentru ca fiecare şcoală să-şi prevadă regulamentul de acces, care sunt condiţiile pe care comunitatea le consideră a fi acceptabile”, a spus Deca.

Ligia Deca a anunţat noile salarii ale profesorilor. Care dascăli vor primi peste 10.000 de lei brut din iunie 2024
Ligia Deca a adăugat că, din punctul ei de vedere, respectul pentru cadrul didactic nu se rezumă la intrarea separată.

„Nu cred că respectul pentru cadrul didactic se rezumă prin intrarea separată. Cred că educaţia trebuie să fie despre dialog, despre învăţare reciprocă şi susţin faptul că fiecare şcoală, în funcţie de particularităţile constructive şi de siguranţă – că până la urmă şi planurile de evacuare, da, care se fac pentru situaţii de urgenţă, depind de infrastructură, de ce fel de culoare, ce fel de intrări, ieşire avem – deci, în funcţie de aceste elemente care ţin de siguranţa copiilor, cred că trebuie gândit regulamentul de acces şi trebuie decis dacă e nevoie de o intrare, de două intrări sau mai multe. Nu cred că această decizie se poate la la centru, însă eu încurajez parteneriatul între cadre didactice şi elevi, care trebuie să fie bazat pe respect reciproc, nu pe ierarhie. În funcţie de particularităţile constructive, fiecare şcoală, decide”, a mai spus ministrul Educaţiei, Ligia Deca.