Ministrul Educaţiei, hotărâri de ULTIMĂ ORĂ pentru toţi elevii, anunţul făcut de Anul Nou

Ministrul Educatiei a vorbit in mod oficial despre o serie de hotarari de ultima ora care au fost adoptate de catre guvern si care vor avea impact pentru toate scolile din Romania si milioane de elevi, ele vizand noi finantari pentru a scadea riscul de abandon scolar.

01 ian. 2022, 12:57
Ministrul Educaţiei, hotărâri de ULTIMĂ ORĂ pentru toţi elevii, anunţul făcut de Anul Nou
Ministrul Educaţiei schimbă regulile de concediu pentru profesori DOCUMENT

Ministrul Educaţiei a explicat o parte din felul in care va fi dus la indeplinire obiectivul Guvernului de a reduce abandonul scolar in Romania, sume importante de bani urmand a fi directionate catre scoli pentru indeplinirea acestui scop in urmatorii ani.

“Este vorba de finanțarea activităților remediale, este vorba de finanțarea unor activități extracurriculare. Spre exemplu, copiii din aceste școli pot participa la tabere, pot participa la tot felul de evenimente care vor fi eligibile din acest proiect. Este vorba de achiziția de echipament sportiv, echipament IT și chiar de, nu știu, elemente vestimentare, deci am spus că este posibil un sprijin material direct, în beneficiul elevilor și al familiilor acestora. De asemenea, este vorba de finanțarea activităților de mediere școlară.

Veste foarte bună pentru elevi chiar înainte să se termine vacanța! Ministrul Cîmpeanu tocmai a făcut anunțul pe care îl așteptau cu toții
Toate aceste activități vor fi eligibile în limita acestei sume de 200.000 de euro. Este o sumă generoasă, având în vedere că numărul mediu de elevi din aceste școli este de 100 – 128 de elevi per școală. În plus, este vorba de finanțarea separată, peste limita de 200.000 de euro, a formării cadrelor didactice, pentru a şti să intervină în aceste situații care presupun un risc ridicat de abandon școlar.

Tot în această seară am trimis la Monitorul Oficial ordinul de ministru pentru implementarea MATE, mecanismul de avertizare timpurie în educație. Ambele documente, hotărârea de guvern și ordinul de ministru vor fi publicate în Monitorul Oficial, de astăzi.

Am trimis, de asemenea, și lista celor 3.235 de școli identificate ca fiind eligibile, în sensul în care, din păcate, au cel mai mare risc de abandon școlar. Din aceste 3.235 de școli care vor fi publicate astăzi în Monitorul Oficial, la începutul anului 2022, vom selecta cel puțin 2.500 de școli care se află în risc de abandon școlar cu gradul cel mai ridicat.

Până în luna martie, minim 750 de școli din aceste 2.500 de școli care vor fi identificate pentru finanțare, vor trebui să primească deja finanțare și programul să fie demarat.”

2.500 de școli vor primi granturi de 200.000 de euro pentru reducerea abandonului școlar
Ministrul Educaţiei: „Sunt de acord cu orice fel de măsuri care fac în aşa fel încât şcoala să se poate derula cu prezenţă fizică”

Cîmpeanu a menţionat, în legătură cu posibilitatea introducerii certificatului verde la locul de muncă, că reprezintă o decizie a Guvernului şi că este de acord cu orice fel de măsuri care permit ca şcoala să se deruleze cu prezenţă fizică.

„Nu emit supoziţii. Este o decizie a Guvernului. În funcţie de decizia Guvernului vă voi anunţa şi care este nivelul de impact în sistemul de educaţie”, a afirmat Cîmpeanu, după şedinţa Executivului, întrebat cum ar reacţiona profesorii în cazul în care se va introduce certificatul verde la locul de muncă.

El a adăugat că este în favoarea oricărei măsuri care permit şcoala cu prezenţă fizică, menţionând că este nevoie de desfăşurarea cursurilor cu prezenţa fizică şi cu asigurarea măsurilor de siguranţă sanitară.

„Sunt de acord cu orice fel de măsuri care fac în aşa fel încât şcoala să se poate derula cu prezenţă fizică, pentru că digitalizarea este un obiectiv major pentru sistemul de educaţie din România, este un obiectiv major pentru sistemul de educaţie din orice stat al lumii, dar niciun stat al lumii nu poate spune că sunt îndeplinite cele cinci condiţii de bază: disponibilitate generalizată echipamente, conectivitate generalizată – cel de-al doilea – formarea tuturor cadrelor didactice din perspectiva pedagogiei digital – al treilea – conţinut digital pentru toate disciplinele adaptat fiecărui nivel de studiu – al patrulea – şi platforme dedicate pentru evaluare în cazul predării online. Aceste condiţii nu sunt îndeplinite simultan în niciun stat al lumii şi nici în România. Până le vom îndeplini, este nevoie de prezenţă fizică. Pentru prezenţă fizică e nevoie de siguranţă sanitară în şcoli. Pentru siguranţă sanitară în şcoli este nevoie de vaccinare, de testare şi de respectarea tuturor regulilor de protecţie sanitară”, a explicat Cîmpeanu, întrebat dacă ar fi de acord cu certificatul verde.

Sorin Cîmpeanu a afirmat că gradul de vaccinare în rândul personalului din învăţământ este de peste 70%.

„Deci la ultima interogare a sistemului de educaţie, gradul de vaccinare a personalului din învăţământ era demult peste 70%. Deci, în învăţământ avem mai mult decât dublul mediei naţionale din perspectiva vaccinării, deci avem cadre didactice şi personal responsabil pentru activitatea de învăţământ. (…) Avem un număr important de şcoli în care gradul de vaccinare este de sută la sută. Instituţiile de învăţământ şi unităţile şcolare sunt singurele instituţii din România în care avem gradul de vaccinare pe fiecare şcoală în parte”, a mai spus ministrul.