Ministrul Educaţiei, noi explicaţii despre formularul de consimțământ privind testarea COVID. „Părintele nu este obligat să completeze acest formular”

Sorin Cîmpeanu a precizat că părinţii nu sunt obligaţi să completeze formularul de consimţământ privind testarea copiilor care prezintă simptome de COVID-19 la şcoală. Ministrul Educaţiei a avertizat că elevul va sta acasă 14 zile în cazul în care părintele nu este de acord cu testarea.

09 feb. 2021, 10:30
Ministrul Educaţiei, noi explicaţii despre formularul de consimțământ privind testarea COVID. „Părintele nu este obligat să completeze acest formular”

Noi controverse au apărut odată cu redeschiderea şcolilor în rândul părinţilor după ce au aflat că ar trebui să completeze formularul de consimțământ privind testarea COVID. Ministrul Educaţiei a dat explicaţii în legătură cu acest document.

„Nu este obligatorie nicidecum completarea acestui formular la începerea semestrului 2. El trebuie să fie completat atunci când un elev are simptome specifice acestei boli. Doar atunci părintele este pus în faţa nevoii de a completa formularul, doar atunci. (…) Părintele nu este obligat să completeze acest formular. Nici un părinte nu este obligat, nu poate fi obligat. El trebuie să completeze doar atunci când elevul are simptome şi completarea se face cu: sunt de acord sau nu sunt de acord. Nimeni nu poate impune şi nu şi-a propus să impună să impună acest lucru”, a declarat ministrul Educaţiei, luni seară, la postul Realitatea Plus, citat de News.ro.

Citeşte şi: Sorin Cîmpeanu: Credeam că sunt pregătit pentru predarea online, apoi mi-am dat seama cât de puţine ştiu

Dacă părinţii sunt de acord, testarea elevului care prezintă simptome se va face în şcoală în situaţia în care este dotată cu un cabinet medical. În caz contrar, testarea va fi făcută de DSP „pe fluxul normal”, a afirmat ministrul Educaţiei. Testarea se va face de către personal medical calificat, în prezenţa părintelui.

În cazul în care părinţii nu doresc testarea, copilul nu mai revine la şcoală cel puţin 14 zile.

„Dacă nu este de acord, nu mai poate reveni în şcoală cel puţin o perioadă de 14 zile, ia legătura cu DSP-ul şi cu medicul de familie şi pentru a vedea care sunt paşii următori”, a afirmat ministrul, conform sursei citate.

Ministrul Educaţiei, noi explicaţii despre formularul de consimțământ privind testarea COVID. Ce se întâmplă dacă un elev e depistat cu COVID-19 la şcoală

Ministrul Educaţiei a precizat că dacă un elev este depistat cu noul coronavirus în urma unui test PCR, colegii acestuia cu care a intrat în contact pot fi testaţi gratuit. Acest lucru va fi posibil numai în situaţia în care părinţii sunt de acord cu testarea.

Sorin Cîmpeanu a afirmat că un milion de teste au fost alocate în teritoriu pentru testarea elevilor.

Ministrul Educaţiei a negat că a avut discuţii în contradictoriu cu ministrul Sănătăţii pe acest subicet, ci „discuţii constructive”.

Cu doar câteva ore înainte de începerea semestrului 2, Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii au prezentat duminică seară un nou formular de exprimare a consimţământului părinţilor pentru testarea copiilor în cazul în care au simptomatologie specifică COVID-19, precum şi situaţiile exceptate de la purtatea măştii.

Citeşte şi: Haos la deschiderea şcolilor. Formularul de consimţământ al părinţilor şi noi reguli privind purtarea măştii, anunţate la miezul nopţii