Ministrul Educaţiei: Părinţii îşi pot duce copiii la şcolile pe care şi le doresc

După mai multe zile de haos şi controverse privind clasa pregătitoare, au venit, în sfârşit, primele explicaţii oficiale din partea ministrului Educaţiei. Cătălin Baba a spus că toţi copiii vor merge la şcoală şi că nu vom avea copii fără acces la educaţie.

RomaniaTV.net
24 feb. 2012, 12:00
Ministrul Educaţiei: Părinţii îşi pot duce copiii la şcolile pe care şi le doresc

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, au analizat, vineri, situaţia înscrierii copiilor în clasa pregătitoare şi au convenit că ordinul emis deja de minister pentru stabilirea acestor proceduri nu trebuie modificat, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Suciu a mai declarat că părinţii vor avea dreptul să-şi înscrie copiii la orice şcoală doresc şi fără o evaluare şcolară prealabilă, după un calendar clar stabilit, şi anume în şcolile apropiate locuinţei, până la 5 martie sau la alte şcoli, în intervalul 5-20 martie.

Ministrul Educaţiei a declarat că toţi copiii vor merge la şcoală, nu vom avea copii fără acces la educaţie.

Toţi copiii vor merge la şcoală, nu vom avea copii fără acces la educaţie. Fiecare părinte a intrat în posesia unei broşuri în care sunt indicate etapele. Nu există niciun motiv ca părinţii să dea bani pentru înscrierea copiilor la şcoală. Părinţii îşi pot duce copiii la şcolile pe care şi le doresc. Vrem să facem o licitaţie corectă şi vrem să obţinem un preţ cât mai mic. Va trebui să avem lucrările încheiate până pe 21 mai. Am prevăzut bani din fonduri europene pentru pregătirea cadrelor didactice„, a declarat Cătălin Baba.

Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, a declarat la România TV că „lucrurile nu sunt pregătite aşa cum ar trebui să fie pregătite. Cea mai bună soluţie era să transforme grupa pregătitoare în grupă obligatorie„.

În tot acest timp, mai multe grupuri de părinţi au acţionat în instanţă Ministerul Educaţiei. Întrebat de jurnalişti dacă ordinul va fi anulat dacă părinţii vor câştiga procesele intentate, ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a arătat că deciziile instanţei trebuie respectate.

Patru grupuri de părinţi au depus în instanţă cereri de suspendare şi de anulare a ordinului Ministrului Educaţiei privind înscrierea în clasa pregătitoare şi clasa I. Primul termen a avut loc, vineri, la Curtea de Apel Bucureşti.

Aşteptăm ca instanţele să se pronunţe în legătură cu procesele deschise de părinţi„, a declarat Cătălin Baba.

Radu Mihai, avocatul părinţilor a declarat s-a acordat o amânare pentru marţi 29 februarie, ora 15. El a spus că din punctul de vedere al Ministerului şi al Guvernului a existat o problemă cu procedura, în sensul că nu ar fi fost îndeplinită procedura de citare.

Reprezentantul Ministerului Educaţiei nu a fost pregătit pentru astăzi (vineri) în ciuda faptului că joi au fost pregătiţi cu declaraţii oferite media în acest subiect. A fost o problemă cu termenul, am solicitat un termen mult mai scurt, pana la 5 martie atunci când încep înscrierile în prima etapă. Am invocat nevoia de a se discuta suspendarea ordinului până în data în care încep înscrierile. Este mult mai greu de suspendat un ordin care si-a produs efecte si o parte dintre parinti s-au inscris. Pe lângă faptul că prevede o metodologie greoaie şi reduce practic dreptul părinţilor de a alege şcoala copilului. Deşi nu se menţionează expres în ordin şi în metodologie, în practică sunt cele 4 etape sunt structurate care dau şansa de a se alege şcoala de circumscrpţie. În acest moment sunt 80 de părinţi care au atacat ordinul„, a spus Radu Mihai.