Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, îl contrazice pe Cseke Attila în privinţa testării elevilor: „Nu poate fi implementată real. Când ai un singur cadru medical sau niciunul, este imposibil”

Sorin Cîmpeanu a declarat luni seară că instrucţiunea dată de Ministerul Sănătăţii ca elevilor să le fie aplicate teste de salivă nu poate fi implementată în mod real în şcolile din România, din cauza lipsei de personal calificat.

15 nov. 2021, 22:24
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, îl contrazice pe Cseke Attila în privinţa testării elevilor: „Nu poate fi implementată real. Când ai un singur cadru medical sau niciunul, este imposibil”

Ministrul Educaţiei Srin Cîmpeanu a explicat că majoritatea şcolilor din România au un singur cadru medical sau chiar niciunul, astfel că nu ar avea cine să testeze sute de elevi.

„Eu sunt dator să le spun celor care au emis această instrucțiune că acest lucru nu poate fi implementat real în școli. Atunci când ai 50 de clase, când ai un singur cadru medical sau niciun cadru medical, procedura este inaplicabilă. Și asta este datoria Ministerul Educației să aducă la cunoștința celor care au emis această instrucțiune”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru Antena 3.

Sorin Cîmpeanu: „Sunt localităţi unde nici nu s-a auzit de Covid sau vaccin, unde nu există nici internet”

Sorin Cîmpeanu: „Important este să avem o procedură care să nu blocheze procesul didactic”

Întrebat cine va face aceste teste, după ce profesorii s-au exprimat împotrivă, potrivit sondajelor sindicatelor, Cîmpeanu a spus, indirect, că procedura blochează procesul didactic.

„Eu sunt convins că există foarte mulți colegi, cei mai mulți colegi sunt de acord să sprijine procesul de testare în interesul elevilor. Sunt și alții care nu vor fi de acord, cu siguranță. Dar ideea principală este să avem o procedură care să contribuie la starea de sănătate în școli, în interesul elevilor și profesorilor și care să nu blocheze, dacă se poate, procesul didactic”, a spus ministrul.

Citeşte şi: Părinţii ar putea testa copiii acasă, înainte de a-i duce la şcoală sau grădinţă. Anunţ de la Ministerul Educaţiei DOCUMENT

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, luni seară, că, din momentul în care furnizorii livrează testele pe bază de salivă pentru depistarea COVID-19, acestea vor ajunge în şcoli în cel mult 24 de ore prin intermediul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. El a precizat că joia viitoare ar putea fi prima zi de testare.

Sorin Cîmpeanu a declarat, luni, la Digi 24, că la sfârşitul săptămânii trecute s-au semnat contractele subsecvente pentru aceste teste.  “S-au semnat vineri contractele subsecvente după ce la începutul săptămânii trecute s-au semnat acordurile cadru din cele trei loturi. Contractele subsecvente sunt semnate. Cei care au câştigat licitaţia au la dispoziţie între 1 şi 5 zile pentru a depune scrisorile de garanţie bancară. Nu ai controlul dacă o să depună într-o zi sau în cinci zile. Dacă depun, spre exemplu, mâine, poimâine contractul începe să se execute. Termenul de livrare pentru lotul 1 este între 1 şi 5 zile. Deci le putem miercuri, le putem avea joi, vineri, le putem avea săptămâna viitoare luni”, a precizat ministrul Educaţiei.

El a afirmat că mizează pe înţelegerea cadrelor didactice de a-şi sprijini elevii în acest proces de recoltare a probelor. “Am mizat foarte mult şi pe înţelegerea colegilor cadre didactice şi sunt convins că marea majoritate chiar dacă sunt foarte mulţi aceia care se opun, cred că majoritatea cadrelor didactice înţeleg să sprijine proprii elevi în acest proces”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

El a menţionat că vor fi testaţi şi elevii vaccinaţi. Ministrul Educaţiei a declarat că aceste teste nu sunt omologate în nicio ţară europeană, dar sunt autorizate.

“Testele nu sunt omologate în niciun stat european pentru că ele nu pot fi folosite pentru raportare în Corona Form, nu au precizie suficient de mare. Dar ele sunt autorizate şi au fost autorizate de la începutul acestui an în foarte multe state europene ceea ce s-a întâmplat şi la noi”, a mai afirmat Cîmpeanu.

El a precizat că din momentul în care furnizorii livrează aceste teste în maximum 24 de pre acestea vor fi livrate de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Ministrul spune că de joia viitoare ar putea fi prima zi de testare.  Întrebat cam cât ar putea dura testarea elevilor, Sorin Cîmpeanu a afirmat: “Depinde, dacă se prelevează simultan, sunt elevi mai mari, cu care te înţelegi, într-o oră ai rezolvat acest lucru. Dacă o iei să acorzi asistenţă elev cu elev deja s-a terminat programul, tot programul şcolar din ziua respectivă”.

Ministrul Educaţiei a mai afirmat că doreşte ca testarea elevilor să aibă loc luni şi joi.


loading...