Sorin Cîmpeanu: „Sunt localităţi unde nici nu s-a auzit de Covid sau vaccin, unde nu există nici internet”

Ministrul Educației insistă ca şcolile să fie deschise indiferent de rata de vaccinare a profesorilor acolo unde incidenţa este sub 3 la mie.

15 nov. 2021, 22:25
Sorin Cîmpeanu: „Sunt localităţi unde nici nu s-a auzit de Covid sau vaccin, unde nu există nici internet”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat luni că a propus deschiderea școlilor, acolo unde rata de incidență e sub 3 la mie, chiar și în instituțiile școlare unde profesorii nu s-au vaccinat în proporție de peste 60%.

”Am propus deschiderea școlilor acolo unde rata de infectare e sub 3 la mie. Sunt localități unde nici nu s-a auzit de Covid, unde nu există nici internet și nici de vaccinare nu au prea auzit. Nu e corect să-i condamni la învățământ online, având rată de infectare poate chiar zero absolut. Nu a fost luat în considerare”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Părinţii ar putea testa copiii acasă, înainte de a-i duce la şcoală sau grădinţă. Anunţ de la Ministerul Educaţiei DOCUMENT
Ministrul a precizat că a transmis autorităților sanitare trei întrebări legate de vaccinarea copiilor.

”Am pus trei întrebări, prima, dacă se poate face testarea la domiciliu. (…) A doua întrebare a fost: E nevoie de acordul părinților pentru testarea copiilor? A treia întrebare a fost la fel simplă: Instrucțiunea se referă la elevi. Întrebarea este, cu preșcolarii mai facem ceva?”, a transmis luni, ministrul Sorin Cîmpeanu în cadrul unei emisiuni la Digi24.

Rata de vaccinare în unităţile de învăţământ. Sunt peste 1.100 de şcoli unde nu s-a vaccinat nimeni – DOCUMENT

Ministerul Educaţiei cere Ministerului Sănătăţii „clarificări” privind modalitatea de realizare a testării cu teste din salivă în unităţile de învăţământ, solicitând MS să precizeze dacă aceste teste pot fi făcute acasă, sub supravegherea părinţilor, dacă trebuie cerut acordul părinţilor pentru administrarea lor în şcoală şi dacă procedura de testare se aplică şi pentru preşcolari.

„Ministerul Educaţiei a solicitat Ministerului Sănătăţii clarificări referitoare la Instrucţiunea privind procedura de lucru privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2 a elevilor în unităţile de învăţământ. Având în vedere colaborarea cu Ministerul Sănătăţii în gestionarea situaţiei epidemiologice existente la nivel naţional pentru desfăşurarea cursurilor şcolare în condiţii de siguranţă epidemiologică, dar şi instrucţiunea emisă de acest minister cu privire la administrarea testelor pe bază de salivă şi, fiind vorba de elevi, inclusiv cu vârste mici, Ministerul Educaţiei a solicitat precizări (…)”, a anunţat, luni, Ministerul Educaţiei.

Ministerul Sănătăţii anunţa, vineri, că a finalizat procedura de lucru privind realizarea testării rapide antigen din salivă, pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2 a elevilor în unităţile de învăţământ. Testele vor fi făcute, în fiecare luni şi joi, de către personal medical sau de cadrele didactice, special desemnate de unitate.