Ministrul Educaţiei spune că persoanele din conducerea universităţilor nu ar trebui să aibă funcţii politice

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a declarat, joi seara, că nu este de acord ca persoanele aflate în conducerea universităților să fie implicate activ în politică și să dețină funții în partide.

28 iul. 2016, 19:08
Ministrul Educaţiei spune că persoanele din conducerea universităţilor nu ar trebui să aibă funcţii politice

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a apreciat că acest cumul de funcții reprezintă o ‘invitație la coruperea sistemului’.

„Cine are funcție politică importantă, inevitabil va transforma universitatea într-o cutie de rezonanță. Universitatea este mediul instituțional în care trebuie să se dezvolte spiritul liber. E complet greșit să avem acest cumul de funcții, chiar dacă poate suna ca o limitare a unor drepturi. (…) E profund nociv ca în conducerea unei universități să fie persoane care au funcții politice”, a declarat Mircea Dumitru, la Digi 24.

Ministrul a precizat că nu poate fi interzis nimănui dreptul de a face politică, dar a spus că cei care sunt activi în acest domeniu ar trebui să fie ‘mai rezervați’ în legătură cu funcțiile de conducere din universități.

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a declarat că în cazul în care se va dovedi că ministrul Petre Tobă a obținut prin plagiat titlul de doctor, el nu va accepta să fie în același guvern cu cineva care a plagiat.

„Nu voi accepta să fiu în același guvern cu cineva care a plagiat”, a subliniat ministrul Mircea Dumitru, el adăugând că afirmația sa nu înseamnă că îi va cere demisia lui Petre Tobă. Ministrul Educației a mai spus că ar fi „jenantă” situația în care el ca membru al Guvernului ar fi pus, având în vedere și calitatea sa de profesor universitar și rector al Universității din București, în urma unei eventuale decizii a CNATDCU de plagiat cu privire la Petre Tobă.

Potrivit Agerpres, pe de altă parte, el a afirmat că tinerilor nu trebuie să le fie rușine în viitor să spună că au obținut titluri de doctori într-o universitate românească. Dumitru a precizat că nu a venit la conducerea Ministerului Educației pentru a anula anumite titluri de doctor, dar că sistemul are nevoie de o schimbare.

„Ceea ce se întâmplă acum e o veste proastă pentru cei care au obținut prin fraudă titlul de doctorat, dar o veste bună pentru întregul sistem, pentru tinerii studenți care trebuie să aibă, totuși să aibă încredere, să nu le fie rușine, să le fie jenă în viitor să spună că au obținut un titlu de doctor la o universitate românească”, a declarat Mircea Dumitru.

Ministrul Educației a subliniat că la acest moment singura metodă de sancționare a celor care au obținut titlul de doctor plagiind este retragerea acestui titlu de către CNATDCU, dar că pe viitor se are în vedere o responsabilizare totală a conducătorului de doctorat. Mircea Dumitru a declarat că în România s-a ajuns și la situații în care conducătorii de doctorat aveau în stagiu și câte 80 de doctoranzi, lucru care ridică un semn de întrebare cu privire la pregătirea acestora.

„Este imposibil să te ocupi în mod serios de toți. Nu poți citi tot, poți să nu cunoști în totalitate tema, nu poți avea certitudinea că e ceva de calitate, obținut fără fraudă. (…) Este din păcate un fenomen de o dimensiune la care nu m-am așteptat, dar totuși este periculos să generalizăm. Cunosc zeci, sute de tineri care au obținut în mod corect titlul de doctor și e nedrept să aruncăm o umbră de îndoială asupra întregului sistem”, a mai spus ministrul.