Ministrul Educaţiei trage semnalul de alarmă despre buget: „Sub acest plafon, eu nu ştiu cum să fac lucrurile atât de necesare în educație”

Sorin Cîmpeanu atrage atenţia cu privire la bugetul pentru Ministerul Educaţiei. Guvernantul susţine că nu şi-a propus obţinerea unui procent din Produsul Intern Brut pentru sistemul pe care îl gestionează

23 ian. 2021, 19:38
Ministrul Educaţiei trage semnalul de alarmă despre buget: „Sub acest plafon, eu nu ştiu cum să fac lucrurile atât de necesare în educație”

Ministrul Educaţiei trage semnalul de alarmă despre buget. Cîmpeanu avansează totuşi cifra de 28,27 miliarde de lei pentru domeniul învăţământului pentru anul 2021.

Ministrul Educaţiei trage semnalul de alarmă despre buget. Ce se va întâmpla cu sistemul de învăţământ

Întrebat de jurnalişti, sâmbătă, care este procentul din PIB pentru care a alcătuit bugetul Educaţiei, ministrul Sorin Cîmpeanu a răspuns că nu se raportează la Produsul Intern Brut, ci la valori absolute.

”PIB-ul este o noţiune volatilă, mai ales în anul în care suntem. De aceea, eu m-am raportat la valoarea absolută, la execuţia bugetară care este de 28.276.000.000 în bugetul Ministerului Educaţiei, execuţie pe anul 2020, la care se adaugă tot bugetul din cote defalcate de TVA gestionat de autorităţile locale în care intră, spre exemplu, bursele elevilor unde a cerut 530 de milioane de lei în plus faţă de anul trecut, există costul standard destinat cheltuielilor materiale din fiecare şcoală, unde am avut cereri de creştere masivă.

Deci sunt toate aceste aşteptări. 28.276.000.000 trebuie să fie minim minimorum bugetul Ministerului Educaţiei pentru a continua. (…) Sub acest plafon al execuţiei bugetare pe anul trecut, eu, personal, nu ştiu cum să fac lucrurile atât de necesare în educaţie”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Digi 24.

De altfel, Sorin Cîmpeanu a declarat vineri, într-un interviu acordat jurnaliştilor Hotnews, că modul de predare online a cauzat elevilor multe pierderi în acumularea materiei şcolare, iar acestea pot fi recuperate doar prin întoarcerea la cursuri în şcoli. Ministrul spune că îşi asumă decizia de a se redeschide şcolile, în condiţiile prevăzute, iar demisia sa este oricând pe masă, în cazul în care măsura se dovedeşte a fi greşită.

Fără să-mi depășesc limitele de competență, o schimbare la un scenariu la altul va trebui să fie confirmată printr-o păstrare a trendului timp de trei zile. Este timp, avem o dată de 2 februarie la care vom avea o analiză a evoluției epidemiologice.

Citeşte şi: Ministrul Educaţiei vrea alocarea a 240 de milioane de lei pentru programul de recuperare a materiei predate în timpul cursurilor online