Ministrul Educaţiei, verificat de Consiliul Naţional de Etică în urma unor sesizări de plagiat

Ministrul Educaţiei, Ioan Mang, a intrat în atenţia Consilului Naţional de Etică, de la Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică. Potrivit unor surse din cadrul Ministerului Educaţiei citate de România Liberă, Consilul a primit două sesizări referitoare la patru articole semnate de Ioan Mang despre care există suspiciuni de plagiat.

RomaniaTV.net
10 mai 2012, 14:25
Ministrul Educaţiei, verificat de Consiliul Naţional de Etică în urma unor sesizări de plagiat

Ministrul Educaţiei, Ioan Mang, este verificat de Comisia de Etică de la Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, în urma unor sesizări de plagiat, au confirmat reprezentanţi ai ANCS pentru Mediafax.

Sesizările, care au fost primite la 9 mai, îl vizează atât pe ministrul Educaţiei, cât şi pe soţia acestuia, au precizat cei de la ANCS.

Ele au fost depuse de preşedintele Asociaţiei pentru Educaţie şi Cercetare EDU CER, Ştefan Vlaston. Termenul legal pentru rezolvarea unei sesizări este de 90 de zile.

Potrivit reprezentanţilor ANCS, specialiştii vor încerca să analizeze sesizările, pentru a putea răspunde acestora, eventual, într-un interval mai scurt.

PDL a cerut, miercuri, demisia ministrului Educaţiei, Ioan Mang, „pentru faptul că întreaga operă pe care o are este un plagiat de duzină”, după cum a declarat, miercuri, preşedintele PDL, Emil Boc.

Boc a prezentat, într-o conferinţă de presă, un articol al actualului ministru al Educaţiei pe care acesta l-ar fi publicat în 2003 la Craiova şi care, conform PDL, reprezintă „în integralitate o copie a unui alt articol ştiinţific al unor autori japonezi”.

„Demisia este necesară şi evidentă. Este inadmisibil să ai în fruntea Ministerului Educaţiei un om care din nefericire a fost promovat pe bază de plagiat”, a spus Emil Boc.

Ministrul Educaţiei, Ioan Mang, a comentat acuzaţia de plagiat lansată de PDL spunând despre aceasta că este „o acţiune politică”, al cărei scop ar fi, în opinia lui, crearea de haos în sistemul de învăţământ.

„Nu e vorba de niciun plagiat. Este vorba de teama unora care au patronat acest minister că au pierdut controlul asupra lui şi, într-adevăr, l-au pierdut. (…) De fapt, scopul lor este unul singur: să creeze haos în sistemul educaţional cu două săptămâni înainte de a începe bacalaureatul special şi cu o lună înainte de a începe examenul de bacalaureat. Categoric, este o acţiune politică”, a declarat Mang, la România TV.

Întrebat dacă îşi va da demisia în cazul în care cei de la PDL dovedesc că a plagiat, ministrul Educaţiei a răspuns: „Dacă cei care ştiu despre ce e vorba acolo şi, mai ales, autorii menţionaţi în articol mă acuză de plagiat şi obţin o decizie în acest sens, categoric mă retrag. Dar aşa, pe vorba unor oameni care nu sunt de specialitate, care au cu totul alte probleme…”.