Ministrul Educaţiei, veste bună pentru elevi. „Doresc să măresc şi mai mult bursele”

Ministrul Educaţiei a anunţat, joi, că are de gând să mărească şi mai mult bursele elevilor deoarece "trebuie stimulată competiţia". Sorin Cîmpeanu a subliniat că "în orice sistem de educaţie care nu îşi fură căciula, sunt maximum maximorum 10%" elevi din categoria de top, ori în România acest procent ajunge la 25% întrucât "sunt licee la care notele se iau foarte greu şi sunt alte şcoli şi licee la care notele se iau mai uşor".
Razvan Mihalascu
06 ian. 2022, 22:08
Ministrul Educaţiei, veste bună pentru elevi.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a explicat că a fost ridicat pragul pentru obţinerea bursei de merit de la 8,50 la 9,50, în pofida criticilor că decizia a fost aplicată în timpul anului şcolar.

„Pentru orice elev din lume e greu să se încadreze în categoria de top. E normal. Trebuie stimulată competiţia. Pentru cei care nu reuşesc să ia acea medie există celelalte categorii de burse. Nu sunt doar burse de merit.

Dacă la un număr de 7-8 discipline iei note foarte uşor de 9 şi 10, iar la disciplina la care dai examenul de Bacalaureat iei doar aprope de 6 sau 7, ai luat deja 8,50. Te încadrează la burse de merit, chiar dacă tu la disciplinele la care dai examen ai luat note de 5,6 sau 7, ceea ce iarăşi nu este în regulă.

Lucrurile ăstea vor fi reglate la nivelul noului proiect al legii Educaţiei Naţionale care va fi realizat după dezbaterile din România Educată. Avem soluţii foarte simple”, a declarat ministrul Educaţiei, la Digi24.

Citeşte şi: CERTIFICATUL VERDE, blocat de Iohannis. Politicienii au început să se revolte: Nu e treaba lui!

Ministrul Educaţiei: „În orice clasă sunt, primii 10% să fie consideraţi de top, indiferent de medie”

„E important să încadrezi într-un procent de 10% elevii care sunt consideraţi de merit. În orice clasă sunt, primii 10% să fie consideraţi de top, indiferent de medie.

Sunt licee la care notele se iau foarte greu şi sunt alte şcoli şi licee la care notele se iau mai uşor. O notă de 10 luată la o şcoală din Ciorogârla s-ar putea să fie mai puţin relevantă decât o notă de 7 luată la Sfântul Sava.

Atunci dacă iei în considerare primii 10% dintre elevii din fiecare clasă, pentru că se raportează la nivelul acelei clase, înseamnă că dai burse de merit la 10%. Asta a fost o solicitare. În momentul de faţă, nu primesc 10% burse de merit, chiar aşa cu plafonul de 9,50, primesc 25%.

Plafonul de 9,50 e la fel de arbitrar. 9,50 a fost corelat cu procentul de 25%. Am considerat şi susţin asta că 25% dintre elevi să fie încadraţi la nivel de top pentru burse de merit este arhisuficient. Oricum este prea mult.

25% şi aşa este prea mult! Au fost cereri de a ridica plafonul la 9,80”, a explicat Sorin Cîmpeanu, potrivit sursei citate.

Ministrul Educaţiei: „În orice sistem de educaţie care nu îşi fură căciula, sunt maximum maximorum 10% elevi de top”

Sorin Cîmpeanu a dat de înţeles că „în orice sistem de educaţie care nu îşi fură căciula, sunt maximum maximorum 10%. Restul sunt elevi din alte categorii”.

Întrebat de ce a schimbat regulile privind acordarea burselor în timpul anului şcolar, ministrul Educaţiei a motivat decizie prin faptul că era nevoie să fie mărit cuantumul burselor elevilor.

„Am avut nevoie şi am decis să mărim cuantumul burselor. Dacă în 2020 erau burse de 6-8 pe lună, ruşinoase, în anul 2021 a fost implementat un cuantum minim de 100 de lei, indiferent de tipul de bursă.

În anul 2022 am vrut să mărim cuantumul acestor burse. Am vrut să renunţăm la principiul comunist – daţi mai puţin să ajungă la toată lumea. Nu e un principiu bun.

Am făcut bursa de performanţă 500 de lei pe lună. Bursa de merit 200 de lei pe lună. Bursa de studiu 150 de lei pe lună. Bursa socială şi cea profesionată la 200 de lei pe lună. Bursa bani de liceu 250 de lei pe lună. Avem pentru prima dată un cuantum rezonabil al acestor burse”, a spus ministrul Educaţiei.

Bursele elevilor ar putea creşte şi mai mult. Sorin Cîmpeanu: „Vor fi motivante pentru a stimula competiţia, pentru a învăţa”

„Doresc să măresc şi mai mult bursele de 500 de lei. Să fie poate 1.000 de lei pentru că în acest fel vor fi motivante pentru a stimula competiţia, pentru a învăţa.

În acelaşi timp, am cuplat cu condiţia de avea maximum 10 absenţe pe semestru nemotivate, pentru a stimula participarea la şcoală”, a conchis el.

Citeşte şi: Sorin Cîmpeanu, noi explicaţii despre schimbarea criteriilor de acordare a burselor. „Este ilogic să considerăm că peste 50% dintre elevii României sunt de top. Printre aceştia s-au numărat şi analfabeţi funcţional”

 

DailyBusiness
Se dau 10.000 de lei GRATUIT pentru români! Iată cum poți să primești banii
Spynews
Cum va fi vremea în săptămâna 2 - 9 decembrie 2024. Prognoza meteo actualizată
Bzi.ro
Cristian Terheș aruncă bomba: „USR și Elena Lasconi au fraudat alegerile în primul tur!”
Fanatik.ro
Alegeri parlamentare 2024 – rezultate finale. Date oficiale BEC, după 20,38% din voturi: scor PSD, PNL, rezultate AUR, USR, voturi SOS şi POT
Capital.ro
Călin Georgescu, demascat. Planul său real cu Rusia: Va dăinui în timp
Playtech.ro
Primul lucru pe care l-a făcut Elena Lasconi după ce a ieșit de la vot: ”M-am rugat la mânăstire pentru...
DailyBusiness
Se SCHIMBĂ plățile pentru ALOCAȚII! Anunț oficial
Adevarul
Cum au ajuns suveraniștii să voteze cel mai progresist partid, după o „intoxicare” pe TikTok: „Nu o să mint, e un pic amuzant”
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Zile norocoase pentru fiecare zodie în luna decembrie 2024. Ce ar fi bine să facă nativii Rac în primele două săptămâni
Spynews
Simona Trașcă, pregătită să se mărite cu noul iubit? Blondina este împreună cu un bărbat mai mic decât ea. Cum s-au cunoscut cei doi
Evz.ro
Ce faci greșit când spreli prosoapele. Detaliul care te ferește de boli
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
kanald.ro
Sisteme de armament de ultimă generație la parada de Ziua Națională a României. Drona Bayraktar, în premieră pe cerul Capitalei
Cancan.ro
Răsturnare de situație! Cele două partide care sunt la EGALITATE
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Israelul a dat alarma în România. Anunț șoc despre Călin Georgescu: Nimeni nu și-a permis
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot cu Mădălina Ghenea. Cum se menține în formă
stirilekanald.ro
Diana Șoșoacă tună și fulgeră după publicarea rezultatelor exit-poll. Președinta SOS: „Voi cere anularea alegerilor parlamentare”
substantial.ro
George Simion anunță că România renaște după alegerile parlamentare
MediaFlux
Live Text REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2024. A început numărătoarea voturilor: S-au numărat 21,34% din procesele verbale. PSD și AUR sunt în față UPDATE
Shtiu.ro
Fabulos! Ce simbolizează cravata purtată de Călin Georgescu în studioul televiziunilor?
Puterea.ro
Istoria parlamentară a României: Totul a început în 1831. După aproape 100 de ani, sub domnia lui Carol al II-lea, activitatea sa a fost suspendată. Actualul parlament, consfințit prin Constituția din 1991