Sorin Cîmpeanu, noi explicaţii despre schimbarea criteriilor de acordare a burselor. „Este ilogic să considerăm că peste 50% dintre elevii României sunt de top. Printre aceştia s-au numărat şi analfabeţi funcţional”

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că este "dezamăgitor" faptul că reprezentanţii elevilor care au venit să discute cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei "nu cunosc tipurile de burse" şi cuantumul acestora.
Filip Stan
06 ian. 2022, 21:18
Sorin Cîmpeanu, noi explicaţii despre schimbarea criteriilor de acordare a burselor.

Sorin Cîmpeanu a adus clarificări după ce elevii l-au acuzat că a modificat criteriile pentru acordarea burselor.

„Au fost 12 elevi care au venit la Minister pentru a-şi exercita dreptul de a protesta. Dezamăgitor e că elevii nu îşi cunosc tipurile de burse, cuantumul burselor şi nu îşi cunoscut suficient de bine drepturile. Fără doar şi poate, este vina noastră, a Ministerului, că nu am reuşit să explicăm aceste lucruri.

M-aş bucura dacă reprezentanţii elevilor, cunoscând toate tipurile de burse, ar fi interesaţi de toate tipurile de burse. Sunt şase la număr. Sunt în primul rând bursele de performanţă care sunt destinate elevilor cu rezultate la olimpiade.

Sunt apoi bursele de merit, cele care sunt în discuţie acum. Un tip din şase! Sunt bursele de studiu care se dau de la media 7,50. Sunt disponibile. Sunt bursele sociale, al patrulea tip. Al cincilea tip sunt bursele profesionale şi al şaselea tip este bursa „bani de liceu”.

Toate aceste burse necesită finanţare. Finanţarea a crescut faţă de anul 2020 de patru ori, faţă de anul 2021 a crescut cu 60%. E vorba despre un plus de 400 de milioane de lei”, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la Digi24.

Despre acuzaţiile că a modificat criteriile pentru acordarea burselor ca să facă economie, Cîmpeanu a reiterat că „fondul de burse a crescut de patru ori”.

„În anul 2020 a fost de 270 de milioane de lei plătiţi exclusiv de Primărie. ÎN anul 2022 va fi de 1,031 miliarde. Un miliard este mai mult decât 270 de milioane. Fondul de burse este mai mare. Nu facem economie. Dacă vrei să faci economii, ai un fond de burse mai mic”, a explicat ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu explică de ce au fost modificate regulile pentru acordarea burselor de merit

„Bursa de merit a fost gândită pentru a stimula competiţia, performanţa şi învăţarea. Odată cu stabilirea unui prag arbitrar, pentru nota 8,50 este arbitrată, bursa de merit şi-a pierdut din semnificaţie major deoarece la finalul anului 2020 – 2021, 53% dintre elevii României aveau medii mai mari de 8,50. Adică mai bine de jumătate.

Atunci când ai mai mult de jumătate elevi care au depăşit acest prag de 8,50, printre aceştia numărându-se şi elevi care au fost din păcate încadraţi la analfabeţi funcţional, este ilogic să consideri că în învăţământul din România avem elevi de top într-o proporţie mai mare de jumătate”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, potrivit sursei citate.

Întrebat dacă aceste note au fost acordate pe nedrept, ministrul Educaţiei a subliniat că acestea au fost „irelevante nu din cauza profesorilor, nu din cauza elevilor, ci din cauza situaţiei generate de pandemie”.

„Atâta vreme cât dai notele în online şi nu ai nicio garanţie cu privire la cel care îşi răspunde din spatele ecranului, cu camera închisă, nu ai relevanţă legat de aceste note. Poate răspunde un frate, o soră, un părinte, un profesor. Poate răspunde oricine. Nu ai relevanţă la aceste note.

Criteriul fiind irelevant, din acest motiv generat de criza sanitară, nu poţi pretinde că peste jumătate din elevii României sunt de top, de merit, atâta vreme că printre ei se regăsesc şi elevi încadraţi la categoria analfabeţi funcţional. E un nonsens”, a explicat el.

Cum se acordă bursele de merit. Explicaţiile ministrului Educaţiei

„Bursele de merit se acordă pe baza mediei din anul anterior. În anul anterior, 347.000 de elevi au avut media peste 9,50, adică unu din patru elevi. Burse de merit, chiar dacă plafonul a crescut la 9,50, vor primi unu din patru elevi, exact 25%. E suficient 25% pentru merit. Toţi ceilalţi au disponibile bursele de studiu, profesionale, sociale

Nu trebuie să încadrezi pe merit peste jumătate dintre elevi”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

„Dacă toţi cei 53% ar fi elevi de top, ar însemna că în România nu mai avem nicio problemă cu educaţia”, a adăugat el.

Un sfert din numărul total de elevi eligibili din România, gimnaziu și liceu deopotrivă, vor primi bursă de merit pe baza rezultatelor obținute în anul școlar 2020-2021. Cel puţin asta a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, joi, ca urmare a protestului organizat de reprezentanții elevilor la Ministerul Educației.

Aceştia au vrut să-şi exprime nemulţumirea faţă de modificarea criteriilor pentru acordarea burselor de merit.

„Din păcate, au promovat în spațiul public – și au înțeles lucrul acesta, cred, sper – elemente care nu au nicio legătură cu realitatea. M-aș bucura ca elevii, reprezentanții elevilor să fie interesați și de colegii lor aflați în situații speciale, care necesită burse sociale, care necesită sprijin mai mult decât alți elevi, și s-au dovedit a fi interesați doar de criteriile de performanță, de bursa de merit în special”, a subliniat Sorin Cîmpeanu, potrivit B1.

Citeşte şi: Anunţ despre bursele elevilor de la Sorin Cîmpeanu. „Nu susţin principiul comunist daţi mai puţin ca să ajungă la toţi”

Ministrul Educaţiei consideră că „sunt suficient de mulți elevi care primesc burse de merit și e cazul să ne concentrăm spre ceilalți elevi”.

„Bursă de merit, în momentul de față, pe noile reguli, cu plafonul de 9,50, primește 1 elev din 4, deci un sfert din numărul total de elevi din România eligibili, gimnaziu și liceu, vor primi bursă de merit pe baza rezultatelor obținute în anul școlar 2020-2021. Cred că sunt suficient de mulți elevi care primesc burse de merit și e cazul să ne concentrăm atenția spre ceilalți elevi”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, potrivit sursei citate.

Citeşte şi: Protest al elevilor, se cere demisia Ministrului Educaţiei. Profesorii amână greva generală VIDEO

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Gigantul din Grecia care va face o investiție majoră în România. Se va deschide o nouă fabrică
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
Playtech.ro
Cum obții despăgubiri pentru chiriașii care ți-au distrus locuința. Ce șanse ai să-ți repari apartamentul sau casa
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Capcană pentru pensionari. Mica recalculare are rezultate zero
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Carambol pe Autostrada Soarelui. Șase mașini au fost implicate într-un accident grav în zona Dragalina
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici