Anunțul momentului pentru cei mai săraci dintre români. Marcel Ciolacu: „E o mare victorie!”

Miercuri, 14 septembrie, Marcel Ciolacu a anunțat triumfalist un proiect aflat pe masa Comisiei Europene, care se va aplica și în România. 

14 sept. 2022, 18:59
Anunțul momentului pentru cei mai săraci dintre români. Marcel Ciolacu: „E o mare victorie!”

Liderul PSD a vorbit despre adoptarea salariului minim european, un proiect susținut de tabăra social-democrată. În opinia lui Marcel Ciolacu, inițiativa de la Bruxelles reflectă foarte clar că românii trebuie să primească majorări salariale.

„Adoptarea de către Parlamentul European a Directivei privind salariul minim european, proiect susținut intens de PSD, este o mare victorie pentru toți acei oameni care muncesc din greu și care, în ultima perioadă, au fost cei mai afectați de criza economică și de cea de pe piața energiei (…)

Este extrem de clar acum că trebuie să creștem salariul minim. Asta spune și UE, nu doar PSD”, a transmis Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Miercuri, europarlamentarii au adoptat o nouă legislație menită să garanteze salarii minime echitable pentru angajații din cele 27 de state membre.

505 europarlamentari au votat „pentru”, 92 „împotrivă”, iar 44 s-au abținut.

 

Măsuri anti-sărăcie pentru cetățenii europeni

 

Stabilirea unor venituri „decente” pentru cetățenii europeni vine într-o context dificil pentru blocul comunitar. Inflația a explodat, după criza COVID, când s-au printat bani la foc automat. Cel mai greu se simt scumpirile în cele mai sărace state din UE, România și Bulgaria.

Potrivit celor mai noi date ale Institutului Național de Statistică, rata inflației a urcat 15,3 la sută în luna august.

„Rata anuală a inflaţiei în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021 este 15,3%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (septembrie 2021 – august 2022) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2020 – august 2021) este 11,0%”, au transmis reprezentanţii INS într-un comunicat de presă.

Cel mai mult s-au scumpit gazele, cartofii şi uleiul. Astfel, preţul gazelor a ajuns să fie mai mare cu 70,64%, cartofii costă mai mult cu 54,34%, iar uleiul cu 49,68%.