Ministrul Energiei, despre reducerea obligatorie a consumului de energie electrică la orele de vârf inclusiv în România: ”Am cerut să fie voluntar, dar am fost sprijiniți de prea puțini!”

Virgil Popescu a anunțat că reprezentanții statelor membre UE au ajuns la un acord politic cu privire la o serie de măsuri de urgență pentru prețurile ridicate la energie.

30 sept. 2022, 19:15
Ministrul Energiei, despre reducerea obligatorie a consumului de energie electrică la orele de vârf inclusiv în România: ”Am cerut să fie voluntar, dar am fost sprijiniți de prea puțini!”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, că reprezentanții statelor membre UE au ajuns la un acord politic cu privire la o serie de măsuri de urgență pentru prețurile ridicate la energie. Printre principalele măsuri se numără și demersuri de reducere voluntară a consumului de energie electrică cu 10%, cu o componentă obligatorie de 5% în orele de vârf.

Citește și Ministrul Energiei, despre cum se vor calcula facturile după noile reguli: ”Este destul de greu să emiți facturi personalizate pentru toată populația României”

Aceste măsuri mai vizează, printre altele, „captarea” veniturilor suplimentare realizate de producătorii de energie electrică și alți actori din piața de energie electrică peste un nivel maxim de 180 Euro/MWh, în perioada 1 decembrie 2022 – 30 iunie 2023, și utilizarea  cestora pentru a finanța măsurile de protecție a consumatorilor finali de energie electrică, instituirea unei contribuții de solidaritate din partea companiilor care activează în domeniul petrolului, gazului natural, cărbunelui și al rafinăriilor.

„România a susținut în ambele situații ca reducerea să fie voluntară, dar din păcate, în cazul orelor de vârf, doar Bulgaria, Grecia, Ungaria și Croația au fost alături de noi.

În schimb, am obținut flexibilități suplimentare privind modul de identificare a orelor de vârf la nivel național”, a anunțat ministrul român al Energiei.

De asemenea, statele membre vor putea interveni în stabilirea unor prețuri reglementate la energie electrică pentru consumatorii casnici și IMM-uri, dar și alte categorii de consumatori.

România a obținut în cadrul negocierilor, garantarea faptului că măsurile deja adoptate la nivel național privind protejarea consumatorilor și captarea veniturilor realizate de toți participanții din piață (producători de energie din toate sursele de energie, traderi și furnizori), într-o abordare echitabilă pot fi menținute.

Citește și PSD, mesaj către ministrul Energiei: Astăzi, pe piaţa energiei lipseşte marfa, nu se încheie contracte. Să nu se mai mire ministrul Popescu că preţurile furnizorilor sunt mari! Deci, la muncă, domnule Virgil Popescu!