Ministrul Finanţelor: „80% din venituri se duc la salarii, pensii, ajutoare sociale, alocaţii. Se va schimba asta”

O parte dintre măsurile de înlesnire economică luate în timpul pandemiei pentru a veni în ajutorul companiilor, dar și a persoanelor fizice și care urmau să expire la sfârșitul lunii iunie vor fi prelungite până la 25 octombrie, a anunțat, joi seara, la Digi24, ministrul finanţelor, Florin Cîţu. Decizia va fi adoptată joi seara, în ședința de guvern.

12 iun. 2020, 04:25
Ministrul Finanţelor: „80% din venituri se duc la salarii, pensii, ajutoare sociale, alocaţii. Se va schimba asta”

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat joi seară, la Digi24, întrebat despre creșterea alocațiilor și a pensiilor: „In anii viitori trebuie sa reducem deficitul. Nu putem sa mergem cu el la infinit. Ce spuneti sunt niste costuri permanente. Cam 80% din venituri (incasarile la bugetul de stat) se duc la salarii, pensii, ajutorare sociale, alocatii. Guvernul liberal va face o schimbare de paradigmă: cresterea sumei care se duce la investitii”. 

Potrivit legii, Guvernul ar trebui să dubleze alocațiile și de la 1 septembrie să mărească punctul de pensie cu 40%.

„Am să prelungesc câteva dintre măsurile pe care le aveam până la 25 iunie. În ceea ce priveşte popririle, executările silite pentru companii, persoane fizice, vom merge cu ele până în 25 octombrie şi, în acelaşi timp, şi cu impozitul specific pentru a ajuta şi industria HoReCa. Acestea sunt lucruri pe care le vom prelungi până la 25 octombrie”, a declarat Florin Cîțu.

Măsurile de relaxare economică vor fi PRELUNGITE. Ce se întâmplă cu popririle şi executările silite

În ceea ce privește companiile, Florin Cîţu spune că deja 4.000 de companii beneficiază de programul IMM Invest şi că se aşteaptă ca până la începutul săptămânii viitoare numărul să crească la 10.000 de companii.

„IMM Invest a ajuns acum două zile la 4.000 de companii care au primit bani. Vorbim deja de un plafon care se duce spre 4 miliarde. Deja începe să accelereze, estimez că la începutul săptămânii viitoare vom avea 10.000 de companii. Ca o comparaţie, anul trecut erau în România 25.000 de IMM care aveau credite”, a declarat Florin Cîţu la Digi24. Ministrul a estimat că în final 40.000 de companii vor avea acces la creditele facilitate de IMM Invest, programul guvernamental de sprijinire întreprinderilor mici şi mijlocii, care a fost elaborat ca urmare a crizei induse de pandemie.

Întrebat câte companii au fost respinse în cadrul acestui program, Cîţu a afirmat că va fi făcută o analiză la epuizarea plafonului.