Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu: ”Eu văd o inflație sub 9%, cam 8%, la finalul anului”

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat sâmbătă, că inflația va ajunge undeva la 8% spre finalul anului.

04 mart. 2023, 18:53
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu: ”Eu văd o inflație sub 9%, cam 8%, la finalul anului”

Până la sfârșitul acestui an România ar putea avea o inflație cu o singură cifră. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, spune că inflația în România va ajunge spre 8% spre finalul lui 2023.

„Ce se intampla? De ce este ingrijorarea bancilor centrale? Inflatia si-a epuizat elementul conjunctural, numai ca inflatia core, asa-zisa inflatie reala, inflatia care ramane dupa preturile conjuncturale, ramane foarte ridicata. Politica monetara in general se adreseaza temperarii inflatiei core. Or, bancile centrale isi pastreaza aceasta rezerva de a actiona in continuare. Dobanzile sunt totusi sunt inflatie, alearga sub inflatie, nu au efect foarte nociv in economie, dar inhiba consumul.

Citește și: Liberalii îi cer ministrului de Finanțe, Adrian Câciu, un plan de reducere a inflației: „Măsuri concrete care îi vor ajuta cu adevărat pe oameni”

Uitandu-te la modul in care evolueaza inflatia, in acest moment atat BCE cat si BNR si toate bancile sunt puse in fata unei mari dileme. Economia globala este in incetinire, deci noi nu discutam acum de o revenire in V cum a fost dupa pandemie. Noi venim dupa o crestere economica in incetinire, toate tarile.

O sa vedeti ca rata dobanzilor se va tempera. In Romania eu vad spre jumatatea anului o coborare a ratelor de dobanda ale BNR.

La inflație îmi păstrez prudența să spun că la final de an vom avea de o cifră. Unii spun că de la jumătatea anului, eu vreau să fiu mai prudent în această situație. Aș putea chiar spune sub 9%, cam 8%”, a declarat Adrian Câciu, la Antena 3.