Ministrul Finanţelor anunţă austeritate: „Va urma o reevaluare a cheltuielilor bugetare”

Ministrul Finantelor Publice, Florin Cîțu, a declarat luni, la Palatul Victoria, după ședința de guvern, că Executivul pregătește o „reevaluare a cheltuielilor bugetare” pe fondul creșterii cheltuielilor și scăderii veniturilor la bugetul de stat. 

06 apr. 2020, 18:19
Ministrul Finanţelor anunţă austeritate: „Va urma o reevaluare a cheltuielilor bugetare”

Prima rectificare bugetară din acest an a fost discutat luni, în primă lectură, în ședința de Guvern, a anunțat Florin Cîțu, ministrul finanțelor. Acesta a spus că cei mai mulți bani în plus vor fi alocați Ministerului Sănătății și Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Ministrul a spus că bugetul pentru plata concediilor medicale va fi suplimentat cu cel puțin 1 miliard de lei. De asemenea, pentru ajutorul de stat cu șomajul tehnic și alte forme de ajutor, bugetul va fi suplimentat cu cel puțin 7 miliarde de lei.

Ministrul Finanţelor: „Nu luăm în calcul tăieri de salarii şi pensii”. Ce spune Florin Cîţu despre restructurare în sectorul bugetar

Ministrul a spus că efortul bugetar este foarte mare, iar deficitul va crește semnificativ. Astfel că va fi făcută o reevaluare pentru tot anul, a spus Cîțu. În acest context, ministrul a făcut un apel la companiile care au resurse să-și plătească impozitele să o facă. Cîțu a mai spus că o creştere semnificativă a deficitului înseamnă şi finanţare mult mai complicată pentru această perioadă.

Ministrul Finantelor Publice, Florin Cîțu, a declarat luni, la Palatul Victoria, după ședința de guvern, că Executivul pregătește o „reevaluare a cheltuielilor bugetare” pe fondul creșterii cheltuielilor și scăderii veniturilor la bugetul de stat. Afirmația vine în contextul în care președintele Klaus Iohannis a spus luni că din cauza epidemiei și efectelor economice ale ei, „vom avea o situație a bugetului complicată” și „este clar” că „va fi nevoie de reevaluarea tuturor cheltuielilor care se fac din banul public”. Florin Cîțu nu a spus și ce măsuri pregătește Guvernul de tăiere a cheltuielilor: 

  • „Am prezentat in prima lectura prima rectificare bugetara. Majoritatea fondurilor se vor duce catre Ministerul Sanatatii si Ministerul Muncii. Pentru Ministerul Sanatatii vom suplimenta bugetul pentru plata concediilor medicale cu cel putin un miliard de lei. In ce priveste somajul tehnic si alte forme de ajutor am suplimentat cu cel putin 7 miliarde lei pentru a ne asigura ca pe perioada starii de urgenta fondurile sunt acolo.
  • Efortul bugetar e foarte mare in acest moment. Avem o crestere a cheltuielilor si o scadere a veniturilor. Deficitul pe anul 2020 creste semnificativ si asta inseamna si o finantare mai complicata in aceasta perioada. In acest context ne uitam la o reevaluarea a cheltuielilor bugetare pentru tot anul”

loading...
Partenerii noștri