Ministrul Finanţelor: Bugetul pe 2019 a fost construit pe informaţii neadevărate

Bugetul de stat pe acest an a fost construit pe informaţii "neadevărate", pe "o supraestimare" a veniturilor, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

26 nov. 2019, 12:26
Ministrul Finanţelor: Bugetul pe 2019 a fost construit pe informaţii neadevărate

„Bugetul a fost construit pe informaţii neadevărate, pe o supraestimare a veniturilor. Această rectificare bugetară arată că veniturile trebuie diminuate cu peste 18 miliarde de lei, dintre care aproape 10 miliarde din venituri fiscale şi aproape 8 miliarde din venituri din fonduri europene. A doua observaţie – rectificarea era necesară pentru că, dacă nu făceam această rectificare, banii pentru pensii, pentru indemnizaţii, pentru concedii medicale şi alte cheltuieli sociale nu erau cuprinşi. (…) Deci, cine spune că nu trebuia să facem aceste plăţi minte şi ar fi trebuit, în primul rând, să le cer celor de la PSD să ne spună unde sunt cei 18 miliarde de lei, dacă trebuia să le cerem să aducă ei banii de acasă sau trebuie să îndreptăm ce au făcut ei”, a declarat luni Florin Cîţu.

El a explicat că rectificarea bugetară are rolul „de a îndrepta şi de a repara toate prostiile făcute în ultimii trei ani de zile de PSD la guvernare”.

„Este cinic să vezi acest partid care vine şi ne spune şi comentează această rectificarea bugetară, dar nu a plătit concediile medicale de trei luni de zile. (…) Nu au inclus în buget banii pentru pensii, pentru indemnizaţii pentru copii, pentru susţinătorii persoanelor cu handicap şi aşa mai departe”, a menţionat ministrul. 

El acuză că Guvernul PSD a redus artificial deficitul bugetar.

”Cu această rectificare până în punct unei practici mizerabilă prin care banii care trebuiau să ajungă către cheltuieli sociale erau folosiţi pentru baroni locali şi în acelaşi timp punem punct unei practici prin care, la sfârşit de an, deficitul era artificial redus prin amânarea unor plăţi pentru anul următor. Anul trecut, Comisia Europeană a scris negru pe alb că această practică este ilegală şi nu trebuie să continuie, iar noi respectăm legea şi prin această rectificare vom arăta ce s-a furat, unde s-a furat şi cum s-a supraestimat”, a mai spus Cîţu.

Şi preşedintele Klaus Iohannis a declatat, după întâlnirea cu premierul şi ministrul de Finanţe, că Guvernarea PSD nu a prevăzut destui bani pentru pensiile majorate, iar aceşti bani vor trebui prevăzuţi la rectificarea bugetară.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: Pentru pensii nu au fost prevăzuţi destui bani şi vor trebui alocaţi la rectificare