Ministrul Finanţelor, despre proiectul Legii salarizării unice: Cea mai importantă ţintă este aceea de a face sistemul gestionabil

Cea mai importantă ţintă a proiectului Legii salarizării unice este aceea de a face sistemul de salarizare public gestionabil, în contextul în care Guvernul va trebui să găsească spaţiu fiscal pentru o anvelopă salarială mai mare cu 32 de miliarde de lei faţă de ce există acum, a declarat ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan.

RomaniaTV.net
23 apr. 2017, 13:57
Ministrul Finanţelor, despre proiectul Legii salarizării unice: Cea mai importantă ţintă este aceea de a face sistemul gestionabil

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a prezentat, la începutul lunii aprilie, la Sinaia, proiectul Legii salarizării unitare, în forma agreată de coaliţia guvernamentală.

Vasilescu a precizat că primele majorări vor avea loc de la 1 iulie 2017 pentru militari şi poliţişti, iar de la 1 ianuarie 2018 cresc salariile medicilor şi asistentelor, însă salariile din sectorul sănătăţii vor rămâne aceleaşi până în 2022 deoarece din 2018 este acordată întreaga creştere salarială prevăzută în lege.

În prezent, sistemul public de salarizare nu este unul gestionabil, a afirmat Ştefan, potrivit news.ro.

„Creşterea veniturilor salariaţilor din sectorul public este una din ţintele implementării acestei legi, dar nu este singura. Mai sunt două foarte importante. Cea mai importantă ţintă este aceea de a face sistemul de salarizare public gestionabil. Astăzi nu este gestionabil, astăzi nu avem o regulă, astăzi nu avem o lege. Astăzi avem numeroase reglementări care generează numeroase interpretări, care determină numerose decizii prin instanţele judecătoreşti care fac ca acest sistem să nu poată fi gestionat”, a declarat ministrul Finanţelor.

Întrebat iniţiat despre Legea salarizării unice, ministrul Finanţelor nu a vrut să comenteze subiectul deoarece în ultima sedinţă de Guvern premierul le-a cerut miniştrilor să discute doar despre portofolilele pe care le administrează.

În ceea ce priveşte bugetul alocat pentru Legea salarizării unice ministrul Finanţelor a spus că el este „cel care vine şi măsoară şi spune până unde se poate merge”.

„În evaluarea mea eu am trei repere foarte clare: 7,8% din PIB, puţin peste 25% din volumul veniturilor bugetare, ceea ce în evaluarea mea pe baza proiectului făcut pe Legea salarizării înseamnă că noi va trebui să găsim spaţiu fiscal pentru o anvelopă salarială mai mare cu 32 de miliarde de lei faţă de ce avem acum, 63,5 miliarde de lei”, a explicat Ştefan.