Ministrul francez al Apărării afirmă că sunt dovezi despre folosirea armelor chimice în Irak

Există 'dovezi' că gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) folosește arme chimice în Irak, a declarat, marți, ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian.

RomaniaTV.net
12 apr. 2016, 18:19
Ministrul francez al Apărării afirmă că sunt dovezi despre folosirea armelor chimice în Irak

‘Daesh (acronimul arab al SI) face uz de toate mijloacele. Avem aici dovada folosirii de arme chimice împotriva civililor și forțelor locale’, a declarat Le Drian în fața militarilor francezi care formează forțele peshmerga la Erbil (nordul Irakului).

Folosirea de arme chimice este ‘din ce în ce mai frecventă’, a subliniat un ofițer al forțelor speciale franceze care îi acompaniază pe peshmerga pe linia frontului, fără a face mai multe precizări.

După ce a recurs la clor, SI folosește și gaz muștar, iperită, o substanță folosită încă de la Primul Război Mondial, a adăugat sursa militară franceză. ‘S-a văzut foarte bine utilizarea intensă a unei substanțe, apoi a alteia’, potrivit sursei.

‘Kurzii își mai amintesc încă gazul folosit de armata lui Saddam Hussein. Daesh mizează pe aceasta și caută să-i mențină sub teroare pe peshmerga’, pentru a slăbi hotărârea lor, a adăugat un alt militar francez, sub protecția anonimatului.

Soldații francezi, care îi formează în folosirea tunurilor de mortier de 22 mm și în lupta împotriva dispozitivelor explozibile improvizate (IED), îi învață, de asemenea, ‘să nu dramatizeze’ această amenințare chimică și să nu cedeze panicii la cea mai mică alertă.

Citeşte şi Lovituri aeriene efectuate de SUA şi aliaţi contra Statului Islamic în Irak

În februarie, coordonatorul serviciilor secrete americane James Clapper și directorul CIA, John Brennan, au acuzat pentru prima dată în mod deschis SI că a folosit arme chimice în Irak și Siria, în mod concret gaz muștar.

Le Drian s-a deplasat lângă linia frontului în sectorul Erbil, la circa 20 km de Mosul, fief al jihadiștilor în Irak. Cu o zi înainte, la Bagdad, un general irakian i-a înmânat în mod simbolic o captură de război, un drapel al SI, luat din Ramadi, oraș recent eliberat.

În dimineața zilei de marți, ministrul francez a discutat cu președintele Kurdistanului irakian, Massoud Barzani, pe marginea campaniei militare în curs. Le Drian l-a anunțat, de asemenea, pe Barzani cu privire la noi livrări de muniții, uniforme și echipamente de vizibilitate nocturnă. Din 2014, Franța a livrat forțelor peshmerga mai multe zeci de tunuri de calibru 20 mm și mitraliere de calibru 12,7 mm.