Ministrul francez al Finanţelor: Franţa a fost retrogradată de S&P de la „AAA” la „AA+”

Franţa a pierdut, pentru prima dată, calificativul "AAA", fiind retrogradată cu o treaptă, la "AA+", de către agenţia de rating Standard and Poor's, anunţă ministrul francez al Finanţelor, François Baroin.

RomaniaTV.net
13 ian. 2012, 20:02
Ministrul francez al Finanţelor: Franţa a fost retrogradată de S&P de la „AAA” la „AA+”

Guvernul francez nu va prezenta un nou plan de austeritate după pierderea calificativului „AAA”, a precizat ministrul Finanţelor.

„Nu va exista un nou plan de austeritate, pentru că aceasta nu este o problemă care să ţină de rigoarea bugetară”, a adăugat ministrul.

Agenţia S&P a pus sub supraveghere în decembrie, pentru o eventuală retrogradare, 15 state din zona euro. Dintre cei 17 membri ai zonei euro, doar Grecia şi Cipru nu au fost incluşi în avertismentul din decembrie.

Calificativul Ciprului nu a fost pus sub supraveghere în decembrie întrucât ratingul ţării se afla deja sub evaluare la S&P. De asemenea, Grecia nu a fost luată în calcul pentru retrogradare, deoarece calificativul ţării se află în categoria „junk”, la „CC”.

La scurt timp după ce a pus sub supraveghere în decembrie cele 15 state, S&P a anunţat că analizează, pentru o posibilă retrogradare, calificativele „AAA” ale Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară şi Uniunii Europene. S&P atribuie rating „AAA” Uniunii Europene încă din 1976.