Ministrul german de Externe: Se pregăteşte calea pentru un armistiţiu stabil în Ucraina, fără condiţii prealabile

Ministrul de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, vede posibilitatea de a conveni chiar și astăzi un armistițiu stabil în estul Ucrainei, informează un comunicat al diplomației germane.

13 sept. 2016, 13:22
Ministrul german de Externe: Se pregăteşte calea pentru un armistiţiu stabil în Ucraina, fără condiţii prealabile

Un armistițiu stabil poate fi convenit astăzi în Ucraina, fără condiții prealabile. „După convorbirile pe care le-am avut cu Pavel Klimkin (omologul ucrainean) în urmă cu câteva zile la Berlin și cu Serghei Lavrov (omologul rus) ieri, consider posibil ca astăzi să fie convenit, fără condiții prealabile, un armistițiu stabil”, a declarat Steinmeier la Riga, unde se află în vizită oficială.

Potrivit șefului diplomației germane, de la începutul anului școlar (1 septembrie în spațiul ex-sovietic), regimul de încetare a focului este în linii mari respectat, ceea ce arată posibilitatea părților de a ajunge la un acord și de a „îmbunătăți situația”.

Citeşte şi Armistiţiul pentru începutul de an şcolar în estul Ucrainei rezistă

Cu toate acestea, Steinmeier subliniază că pentru înregistrarea unor acorduri stabile „toate părțile implicate trebuie să fie deschise compromisului și să aibă dorința de a pune în aplicare acțiunile convenite”.

El a amintit că miercuri, 14 septembrie, împreună cu omologul său francez Jean-Marc Ayrault se va deplasa la Kiev, unde, alături de președintele și premierul Ucrainei, precum și de reprezentanți ai partidelor parlamentare, va discuta cum ar putea fi accelerată punerea în aplicare a acordurilor de pace de la Minsk în vederea depășirii actualei crize.

„Propunerile noastre privind armistițiul și procesul politic se află pe masă”, a mai spus Steinmeier.