Ministrul interimar al Finanţelor: Salariile bugetarilor pot fi mărite din iunie 2012

Ministrul interimar al Finanţelor, Bogdan Drăgoi, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă că salariile bugetarilor se pot majora din luna iunie 2012.

RomaniaTV.net
03 mai 2012, 14:38
Ministrul interimar al Finanţelor: Salariile bugetarilor pot fi mărite din iunie 2012

Bogdan Drăgoi a precizat că există bani pentru majorarea salariilor. El a explicat că efectul creşterii salariilor de la 1 iunie trebuie văzut atât pe partea de cheltuieli, cât şi de venituri, unde se vor încasa sume mai mari din CAS, impozit pe venit, TVA şi accize.

Suma netă pentru reîntregirea salariilor este de 1,5 miliarde de lei, iar majorarea lor se poate face începând cu 1 iunie 2012„, a spus ministrul interimar al Finanţelor.

Oficialul a explicat că prin politica de înlocuire a unui singur angajat din şapte plecări naturale din sistemul bugetar, s-a ajuns ca la nivelul anului 2012 să se realizez o economie a cheltuielilor de personal de 600 de milioane lei, comparativ cu bugetul aprobat iniţial.

„Încă de când au fost tăiate aceste salarii cu 25%, din 2010, au existat câteva principii. Primul a fost acela al revenirii. Aceasta a fost decizia Curţii Consituţionale şi a existat această revenire parţială la începutul anului 2011. Acum urmează a doua etapă, aşa cum a fost preconizată şi estimată de Guvernul Ungureanu. Al doilea principiu a fost acel raport unu din şapte, care însemna o angajare în sistem la şapte plecări pe cale naturală şi nu din cauza concedierii. Din această economie la numărul de personal, se face o economie la masa salarială de 600 de milioane de lei pe tot anul 2012. Diferenţa până la 1,5 miliarde va fi acoperită din veniturile colectate, mai mari decât bugetul agreat. La momentul aprobării de către Parlament, creşterea economică estimată pentru 2011 era de 2%, dar s-a dovedit că a fost de 2,5% şi PIB-ul a fost mai mare. Această diferenţă a creat premisele ca şi colectările pe primele patru luni să fie mai mari. Nu ne împrumutăm. Banii vin de aceste venituri şi economii„, a explicat Bogdan Drăgoi.

Acesta a ţinut să răspundă şi acuzaţiilor potrivit cărora, în trecut, Guvernul nu s-a avut în vedere majorarea salariilor. „Raportul care a însoţit proiectul de buget pe anul 2012 specifică foarte clar că dacă condiţiile macroeconomice vor fi îndeplinite, va exista o creştere a salariilor”, a conchis Bodgan Drăgoi.