Ministrul interimar al Sănătății Cseke Attila: „Vlad Voiculescu a criticat modul de calcul al ratei stabilit chiar de el”

Congresul PNL a bulversat şi raportările medicale ale cazurilor noi de coronavirus din Bucureşti, ceea ce a creat o dispută aprinsă între specialiştii din Sănătate.

28 sept. 2021, 09:56
Ministrul interimar al Sănătății Cseke Attila: „Vlad Voiculescu a criticat modul de calcul al ratei stabilit chiar de el”

Ministrul interimar al Sănătății Cseke Attila s-a vaccinat marţi cu a treia doză şi a răspuns la acuzațiile fostului ministru Vlad Voiculescu, care a spus într-o postare pe Facebook că peste 4.000 de teste pozitive au dispărut din raportările Covid în cele trei zile dinaintea congresului PNL.

„Pot să vă promit că după ce nu o să fiu ministru interimar al Sănătății nu o să am declarații politice legate de sistemul sanitar. Eu cred că fiecare ministru al Sănătății, indiferent din ce guvern și din ce partid face parte, are o anumită responsabilitate față de funcționarea sistemului. Asemenea declarații nu ajută din punctul meu de vedere. Putem să le discutăm după ce trecem de valul pandemic, se poate face o analiză cu eventuale greșeli care s-au făcut. Nu cred că aici este o greșeală. Modalitatea de calcul este stabilită chiar de dl Vlad Voiculescu în martie al acestui an”, a spus Cseke Attila.

Dr. Oana Nicolescu, şefa DSP Bucureşti, a comentat pentru News.ro, afirmaţiile fostului ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu privind nealocarea a 4.000 de cazuri de COVID-19, ceea ce ar fi temperat cifrele care indicau incidenţa îmbolnăvirilor, chiar înaintea Congresului PNL. Nicolescu a susţinut că fostul ministru este cel care a schimbat modul de calcul al incidenţei cazurilor în funcţie de care se stabilesc scenariile în care se află fiecare localitate, încă din luna martie. Atunci s-a stabilit, spune şefa DSP Bucureşti, ca rata de incidenţă să fie stabilită luând în calcul 14 zile, fără ultimele 3, tocmai pentru ca acele cazuri cu judeţ de provenienţă neidentificat să fie alocate şi raportate corespunzător. Dr. Oana Nicolescu spune că sub nicio formă nu au fost ascunse cazuri chiar înainte de congresul PNL, că, într-adevăr, nu au fost făcute alocări pe fiecare judeţ în parte din lipsă de personal la DSP şi că aceste cazuri sunt totuşi toate prezente în aplicaţia Corona Forms. Şeful DSP mai spune că cele trei zile la care face referire fostul ministru al Sănătăţii – 23, 24 şi 25 ta de incidenţă decât începând din 26 septembrie.

Bill Gates, mesaj pentru Elon Musk și Jeff Bezos în plină pandemie de coronavirus
Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a anunțat că România o să suplimenteze numărul de paturi la ATI, dar și la oxigen. Măsura a fost luată ca urmare a numărului tot mai mare de cazuri Covid-19. Cele mai mari probleme sunt în Capitală.

„În fiecare zi lucrăm la acest aspect. Cea mai mare provocare e să avem un număr de paturi ATI. Ieri am operaționalizat unitatea mobilă ATI la Spitalul Marius Nasta – 8 paturi și avem în curs de operaționalizare pentru 50 de paturi cu oxigen la Spitalul Colentina, 26 de paturi la Spitalul Cantacuzino și 18 paturi la Spitalul Colțea, ceea ce se va întâmpla azi și mâine. Partea de sistem unde e necesară paturi cu oxigen. Ieri am avut o discuție și săptămâna aceasta o să operaționalizăm două spitale care vor fi trecute pe spitalizare exclusiv Covid: e vorba de spitalul Malaxa, care are 100 de paturi din care 9 sunt de ATI și 40 cu oxigen, respectiv Spitalul Sfântul Ion, cu 200 de paturi din care 15 ATI; de asemenea la acest spital mai mult ca sigur vom operaționaliza încă o unitate mobilă ATI cu 8-10 paturi. Deci în această săptămână pe București vom crește numărul de paturi ATI la aceste două spitale cu 34 de paturi, iar la oxigen mai mult”, a spus  Cseke Attila.

România a început administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID. Andrei Baciu: Ne prezentăm direct, cu buletinul, fără programare