Ministrul Justiţiei: 674 de deţinuţi au ieşit din închisori, în baza legii recursului compensatoriu. Sindicaliştii ANP îl contrazic

Publicat: Joi, 16 Noiembrie 2017 14:14 // Actualizat: Joi, 16 Noiembrie 2017 14:33 // Sursa: romaniatv.net

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat joi, citând o adresă de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), că din 19 octombrie şi până în 15 noiembrie au ieşit din închisori, ca urmare a intrării în vigoare a legii recursului compensatoriu, 674 de deţinuţi. Declaraţia ministrului Justiţiei vine ca urmare a acuzaţiilor de dezinformare aduse de sindicaliştii din ANP, care au susţinut că de la punerea în aplicare a Legii recursului compensatoriu au fost puşi în libertate peste 1.200 de deţinuţi. 

"Cu adresa nr. 61186/16.XI.2017, ANP ne comunică următoarele: În perioada 19.10.2017 - 15.11.2017, ca urmare a zilelor considerate executate suplimentar ca măsură compensatorie pentru cazarea în condiţii necorespunzătoare, din unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au fost puse în libertate ca urmare a expirării duratei pedepsei în termen un număr de 674 de persoane", a scris ministrul Justiţiei pe pagina persoanlă de Facebook.

Citeşte şi: Federaţia Sindicatelor din Penitenciare: Toader dezinformează. Au fost eliberaţi 1.200 deţinuţi. Ministrul Justiţiei: Fals

Tudorel Toader a declarat anterior că informaţiile furnizate de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor potrivit cărora peste 1.200 de deţinuţi au fost eliberaţi în prima lună de la aplicarea Legii recursului compensatoriu sunt eronate. El a susţinut din nou că până în 7 noiembrie au fost eliberaţi 650 de deţinuţi, iar astăzi a cerut ANP o situaţie actualizată.

"Cei de la sindicate v-au dat o informaţie absolut eronată. În 7 noiembrie am avut un document oficial de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor care arăta că au fost eliberaţi în baza acestei legi 650 de deţinu. Dar aici sunt inluşi şi cei 529 elieberaţi în prima zi de aplicare a legii şi nu cumva să nu îi adunaţi pe ăia din prima zi cu 650, că sigur vă dă mai mult. Astăzi am cerut directorului ANP o situaţie", a declarat Tudorel Toader, citat de news.ro.

Cifra enunţată de ministrul Justiţiei a fost reconfirmată şi de ANP într-un comunicat de presă. 

"În vederea informării corecte a opiniei publice, referitor la situația numerică actualizată a persoanelor condamnate care au fost puse în libertate ca urmare a expirării duratei pedepsei în termen, prin acordarea beneficiilor compensatorii prevăzute de Legea 169/2017, transmitem: În perioada 19.10 – 15.11.2017, din unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor au fost puse în libertate, la termen, un număr de 674 de persoane.
Pentru a veni în întâmpinarea interesului manifestat în spațiul public față de efectele aplicării prevederilor Legii 169/2017 asupra dinamicii efectivelor persoanelor custodiate în unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor, la începutul fiecărei săptămâni vor fi comunicate cifrele oficiale ale persoanelor puse în libertate, la termen, ca rezultat al aplicării prevederilor anterior amintite", se arată în comunicatul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

În replică, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor susţine că "Conform site-ului ANP sunt peste 1.200 de detinuti care au beneficiat de recursul compensatoriu, cifra prezentata de ministrul justitiei in ceea ce priveste numarul detinutilor aflati in penitenciare (25.093) fiind eronata. In realitate, azi - dupa actualizare - numarul detinutilor aflati in penitenciare este de 24.366 detinuti (sursa). Toti detinutii beneficiaza, indiferent de pedeapsa si de tipul infractiunii de aplicarea legii recursului compensatoriu. Celor 674 de detinuti liberati pentru ca le-a expirat pedeapsa, li se adauga alti peste 600 care au beneficiat de scaderea a 6 zile pentru fiecare 30 de zile petrecute in conditii improprii si intra astfel mai devreme in Comisiile de liberare conditionata. Sunt, deci, peste 1.200 de detinuti care au beneficiat IN PLUS pana azi de prevederile legii recursului compensatoriu - fie liberati la termen fie conditionat, iar ministrul Justitiei dezinformeaza intentionat opinia publica in legatura cu numarul hotilor, violatorilor, talharilor, coruptiolor si criminalilor care au beneficiat".

"Precizam ca insusi ministrul justitiei a comunicat ca celor care se libereaza direct, 529 intr-o prima etapa, li se adauga alti peste 3.340 de detinuti care beneficiaza de lege si vor fi discutati mai repede in comisiile de lege. Asadar, pentru a dovedi ca ministrul dezinformeaza, cerem ANP sa comunice si numarul detinutilor care au beneficiat de aceasta lege prin liberarea conditionata in prima luna de la aplicare", se arată în comunicatul sindicalistilor.

........

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor a transmis, joi dimineaţă, printr-un comunicat de presă că peste 1.200 de deţinuţi au fost eliberaţi în ultima lună, de la intrarea în vigoare a Legii recursului compensatoriu, acuzându-l pe ministrul Justiţiei că dezinformează.

"După ce şeful penitenciarelor recunoştea că sunt extrem de multe erori la punerea în libertate pe baza Legii recursului compensatoriu, ministrul Justiţiei dezinformează Parlamentul, afirmând că, în prima lună de aplicare, au fost puşi în libertate în plus un număr de 650 de deţinuţi, avansând cifra de 25.093 de deţinuţi rămăşi în penitenciare. (...) Conform statisticii oficiale a ANP, de la punerea în aplicare a legii recursului compensatoriu au fost eliberaţi în plus peste 1.200 de deţinuţi (aproape dublu faţă de cât a anunţat ministrul)", spun reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Potrivit acestora, în primul an de aplicare a acestei legi numărul deţinuţilor care vor fi eliberaţi va depăşi 8.000, ceea ce ar însemna că vom avea un plus de cel puţin 5.000 de infracţiuni faţă de dinamica normală a criminalităţii.

"La fel de probabil, vom avea beneficii zero în ceea ce priveşte modernizarea sistemului penitenciar, având în vedere că investiţiile de anvergură în modernizarea penitenciarelor încă sunt la stadiul de anunţ. În legătură cu motivele pentru care ministrul Justiţiei dezinformează nu putem decât să speculăm că încearcă să ascundă erorile şi efectele negative ale unei măsuri de graţiere mascată care va acţiona ca un stimulent pentru criminalitate în următoarea perioadă. Îl somam, deci, public să renunţe la aceste dezinformări ale opiniei publice, care are dreptul să ştie excact câţi hoţi, violatori, tâlhari şi criminali au beneficiat de acest act de clemenţă", adaugă reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor într-un comunicat de presă transmis joi.

Conform site-ului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, la acest moment în penitenciarele din România sunt încarcerate 24.336 de persoane.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, în Parlament, că în penitenciare sunt 25.093 de deţinuţi, cu 5.972 de deţinuţi peste capacitatea de cazare la standardul de 4 metri pe deţinut, el afirmând că în urma aplicării legii recursului compensatoriu au fost eliberaţi 650 de deţinuţi.

Legea privind recursul compensatoriu a intrat în vigoare în 19 octombrie şi prevede că pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare fiecare deţinut va beneficia de şase zile considerate efectuate.

În prima zi de la intrarea în vigoare a acestei legi au fost puşi în libertate 529 de deţinuţi, iar ANP spunea că în perioada următoare ar putea fi eliberaţi condiţionat, în baza acestei legi, alţi 3.349 de deţinuţi, cei mai mulţi fiind de la Rahova - 250 şi de la Penitenciarul Poarta Albă - 200. Potrivit reprezentanţilor unora dintre penitenciare, mulţi dintre deţinuţii puşi în libertate ca urmare a acestei legi aveau condamnări pentru furturi şi tâlhării, dar şi pentru omor. Ministrul Tudorel Toader a spus atunci că această cifră este mare şi i-a depăşit aşteptările, pentru că nu credea că "impactul va fi atât de mare".

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8744
RON
26 Oct
noapte 13 °
zi 19 °
Ultimele joburi adaugate
24 H