Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, anunţă desfiinţarea Secţiei Speciale: 42 de procurori, dintre care 12 în Bucureşti şi restul în ţară, vor prelua dosarele

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat, vineri, că preluarea competenţelor Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) va fi realizată de 42 de procurori, dintre care 12 vor fi în Bucureşti. Aceşti procurori vor fi desemnaţi de plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

21 ian. 2022, 13:41
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, anunţă desfiinţarea Secţiei Speciale: 42 de procurori, dintre care 12 în Bucureşti şi restul în ţară, vor prelua dosarele

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu anunţă desfiinţarea Secţiei Speciale. Dosarele SIIJ vor fi preluate de 42 de procurori, desemnaţi de CSM.

Noua secţie va intra în subordinea Parchetului General şi va fi construită pe modul Parchetului European.

„Scopul proiectului este desfiinţarea SIIJ, de la data adoptării priectului de lege. Pentru investigarea infracţiunilor care erau în competenţa secţiei, am găsit un model din modul de funcţionare al Parchetului European, 12 procurori în centru, la Bucureşti, şi un număr de 30 de procurori în ţară, câte doi procurori pe fiecare Curte de Apel, în total 42 de procurori care investighează infracţiunile care erau în competenţa SIIJ. Procurorii sunt desemnaţi de plenul CSM. Cei 12 procurori din Bucureşti vor fi selectaţi şi desemnaţi de CSM, prin plenul CSM, din cadrul Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General. Cei 30 de procurori din Curţile de Apel vor fi selectaţi şi desemnaţi de plenul CSM din cadrul Parchetelor de pe lângă Curţile de Apel. Procurorii din Parchetul General vor fi propuşi de procurorul general, procurorii din cadrul Parchetelor Curţii de Apel vor fi propuşi plenului CSM de prim-procurorii de la Curţile de Apel”, a declarat ministrul Justiţiei, citat de news.ro.

Citeşte şi: Şeful DNA, Crin Bologa: Secția Specială trebuie desființată în totalitate, este absolut ineficientă

Procurorii desemnaţi vor trebui să aibă o vechime de 15 ani pentru procurorii de la Parchetul General, respectiv 12 ani de la Parchetele Curţilor de Apel, calificativul „foarte bine” la ultimele evaluări şi să nu fi fost sancţionaţi disciplinar.

Citeşte şi: Stelian Ion: „Secţia specială a fost un mecanism menit să intimideze şi să persecute magistraţii incomozi”

Cătălin Predoiu vrea ca desfiinţarea Secţiei Speciale să fie aprobată până în 31 martie.

„Proiectul va sta în dezbatere publică până la data de 31 ianuarie. Vom colecta propunerile care se vor face, apoi proiectul va primi o formă finală şi va fi transmis CSM pentru aviz. După obţinerea avizului, înaintăm proiectul către Guvern. Scopul nostru este să ne încadrăm cu această procedura într-un termen care să permite Parlamentului să adopte proiectul de lege până la 31 martie”, a explicat Predoiu.

Procesul de selectare a procurorilor va începe în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii.