Ministrul Justiţiei pleacă din Guvern după alegeri. Raluca Prună a făcut anunţul

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a anunţat că nu mai vrea să facă parte din Guvernul României după alegerile parlamentare din toamnă.

RomaniaTV.net
11 iun. 2016, 08:15
Ministrul Justiţiei pleacă din Guvern după alegeri. Raluca Prună a făcut anunţul

Raluca Prună a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că nu vrea o carieră politică şi că se va întoarce la cariera sa după încheierea mandatului guvernului tehnocrat.

„Am lăsat o carieră, că am venit cu multă dragoste pentru țara care m-a format, însă cred că politica se face prin partide politice. (…) Răspunsul meu este categoric: nu am să rămân într-un guvern de după alegeri”, declară ministrul.

Raluca Prună susține că, în cazul în care se consideră că activitatea sa nu mai corespunde mandatului pe care acest Guvern îl are, nu are nicio ezitare să facă pasul înapoi chiar şi înainte de încheierea mandatului.

„Dacă vreodată se va considera că ceea ce fac eu, dacă premierul va considera că ceea ce fac eu nu mai corespunde mandatului pe care acest Guvern îl are, nu am să am nicio ezitare să fac pasul înapoi. Deci, iau faptul de a fi ministru ca pe un mare privilegiu, încerc să fac cât pot eu de bine ceea ce pot eu, într-un timp scurt. Am făcut eforturi, (…) dar, încă o dată: dacă se va considera că trebuie să plec, am să plec. Am venit de la o carieră și mă întorc la acea carieră, nu am niciun fel de agendă decât agenda bunului simț și a bunului mers în domeniul de care acum, fiind foarte onorată, mă ocup — de justiție”, precizează ministrul Justiției.

Despre prezența la vot la alegerile locale din 5 iunie, Raluca Prună spune că este păcat că a fost scăzută și că sunt oameni tineri care sunt complet dezinteresați de politică.

„Este păcat mai ales că eu cunosc, probabil ca noi toți, în cercul meu oameni tineri care au o viață foarte sănătoasă, (…) și care nu pot numi partidele din această țară. Sunt oameni care au mai puțin de 30 de ani, care au o viață, o profesie și care sunt complet dezinteresați de politică. (…) Și faptul că ei nu sunt interesați de viața politică din cetate, cred că este un lucru asupra căruia trebuie să medităm”, subliniază ministrul justiției.

Referitor la atacurile la adresa sistemului judiciar și la faptul că justiția a fost temă de campanie, ea a subliniat că forul competent să apere este Consiliul Superior al Magistraturii, care este garantul independenței justiției. Raluca Prună a spus că își dorește ca dezbaterea politică să fie una de idei și să nu implice justiția.

„Ca ministru îmi doresc, în mod evident, ca dezbaterea politică să fie o dezbatere de idei care să nu implice justiția. … Ar trebui să nu aruncăm dubiul asupra întregii profesii, pentru că se corectează foarte greu asemenea dubii pe care publicul le poate avea cu privire la sistemul judiciar dintr-o țară. Și dubiul ăsta, știți, trece și granița. Noi suntem în Uniunea Europeană și e firesc să vrem să avem investiții străine. Și eu întreb: ce fel de investiții străine vrem dacă noi înșine, noi românii, spunem că avem un sistem judiciar care nu e independent, că avem un stat polițienesc? Și atunci, n-am să obosesc niciodată prin a spune evidența — România este stat membru, este, ca atare, un stat de drept în care toate drepturile sunt garantate. Mai sunt mici derapaje, dar nu suntem un stat polițienesc, suntem un stat sigur, suntem într-un parteneriat cu Statele Unite, deci există toate garanțiile care există absolut în orice fel de democrație occidentală. Ceea ce trebuie să învățăm este poate un exercițiu mai facil sau exercitarea mai facilă a procedurilor democratice”, mai spun ministrul Prună în interviu.


loading...