Ministrul Justiției, replică pentru Orban, după ce șeful PNL l-a criticat pe tema legilor justiției: „A turna gaz pe foc pe un subiect atât de important e greșit”

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a avut o reacție după criticile preşedintelui PNL și al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, legate de proiectele de modificare a legilor justiţiei.

05 apr. 2021, 12:13
Ministrul Justiției, replică pentru Orban, după ce șeful PNL l-a criticat pe tema legilor justiției: „A turna gaz pe foc pe un subiect atât de important e greșit”

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a avut o reacție după criticile preşedintelui PNL și al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, legate de proiectele de modificare a legilor justiţiei.

Ludovic Orban i-a reproșat lui Stelian Ion că nu a discutat proiectele în cadrul coaliției, iar ministrul a explicat că nu puteau fi dezbătute 600 de articole fiindcă modificarea legii ar fi o urgență.

„Chestiunile de acest ordin este foarte bine să fie discutate în cadrul coaliţiei. A turna gaz pe foc pe un subiect atât de important este greşit. Discuţiile de natură politică este bine să fie purtate în cadrul alianţei şi în cadru instituţional. Proiectul, în varianta propusă de guvernul anterior, este în consultare de anul trecut. Au trecut şase luni de zile în care aceste legi au fost discutate, am primit sute de observaţii. Am organizat dezbatere publică cu asociaţiile magistraţilor. Aceste legi nu sunt produsul unei persoane anume, produsul unui ministru.

Este un produs foarte bun. Am primit observaţii de la ceilalţi miniştri. Unele au fost integrale, altele nu. Va urma avizarea de către CSM, vor veni cu siguranţă observaţii şi de acolo. Nu suntem la capătul drumului. Proiectul nu a fost trimis Parlamentului. Am avut discuţii cu unii colegi. Eu voi explica toate lucrurile acestea.

Este nerealist să discutăm 600 de articole, în condiţiile în care ne-am propus, printr-un memorandul al guvernului, să trmitem acest pachet către parlament într-un anumit interval. Am considerat că am sprijinul colegilor din coaliţie. Chestiuni punctuale, dezbateri pe articole, vor fi făcute cu siguranţă în Parlament. Pe etape, eu cred că e obligatori să existe în continuare aceste dezbateri şi ele se vor purta în primul rând cu colegii din coaliţie, cu ceilalţi parlamentari şi cu celealte instituţii. Observaţiilor colegilor din coaliţie pot fi avute în vedere după avizare. Ele vin în majoritate prin ceilalţi miniştri care avizează proiectele.

Sigur că opoziţia le va contesta la CCR. În final, mi-aş dori să intre în vigoare în acest an. Cel mai pesimist ar fi să se mâne pe anul viitor sau un blocaj. Îşi vor dori mulţi să blocheze aceste proiecte, dar nu se va întâmpla acest lucru”, a declarat Stelian Ion, într-un interviu acordat pentru HotNews.

Ludovic Orban îl contrează pe Stelian Ion pe tema desfiinţării SIIJ: „Proiectul trimis de ministrul Justiţiei către CSM nu a fost discutat în coaliţie”

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, critică decizia ministrului Justiţiei, Stelian Ion, de a trimite spre avizare la CSM proiectele de modificare a legilor justiţiei fără consultarea coaliţiei.

„Obiectivul fundamental al PNL este acela de a asigura independenţa justiţiei, de a asigura un cadru legislativ la nivelul standardelor europene, care să asigure liberul acces al cetăţeanului la justiţiei. Proiectele de modificare a legilor justiţiei vor trebui să facă obiectul unor ample dezbateri în societate. Proiectul care a fost trimis de ministrul Justiţiei către CSM nu este un proiect care să fi fost discutat în coaliţie şi care să fi fost supus unei dezbateri publice ample, aşa cum de altfel solicita şi Comisia de la Veneţia”, a declarat Orban.

Preşedintele PNL s-a referit şi la anunţul lui Stelian Ion cu privire la sesizarea Comisiei de la Veneţia, sugerând că alte entităţi ale statului pot face acest lucru. „Proiectul va fi supus dezbaterlor în societate. Este un proiect care poate fi îmbunătăţit. În ceea ce priveşte sesizarea Comisiei de la Veneţia trebuie făcută de acele entităţi ale statului român care au dreptul”, a precizat Orban.