Ludovic Orban îl contrează pe Stelian Ion pe tema desfiinţării SIIJ: „Proiectul trimis de ministrul Justiţiei către CSM nu a fost discutat în coaliţie”

Preşedintele PNL Ludovic Orban critică decizia ministrului Justiţiei, Stelian Ion, de a trimite spre avizare la CSM proiectele de modificare a legilor justiţiei fără consultarea coaliţiei.

02 apr. 2021, 10:17
Ludovic Orban îl contrează pe Stelian Ion pe tema desfiinţării SIIJ: „Proiectul trimis de ministrul Justiţiei către CSM nu a fost discutat în coaliţie”

Ludovic Orban mai susţine că aceste proiecte nu au ajuns nici în dezbatere publică amplă, aşa cum recomandă Comisia de la Veneţia.

„Obiectivul fundamental al PNL este acela de a asigura independenţa justiţiei, de a asigura un cadru legislativ la nivelul standardelor europene, care să asigure liberul acces al cetăţeanului la justiţiei. Proiectele de modificare a legilor justiţiei vor trebui să facă obiectul unor ample dezbateri în societate. Proiectul care a fost trimis de ministrul Justiţiei către CSM nu este un proiect care să fi fost discutat în coaliţie şi care să fi fost supus unei dezbateri publice ample, aşa cum de altfel solicita şi Comisia de la Veneţia”, a declarat Orban.

Preşedintele PNL s-a referit şi la anunţul lui Stelian Ion cu privire la sesizarea Comisiei de la Veneţia, sugerând că alte entităţi ale statului pot face acest lucru. „Proiectul va fi supus dezbaterlor în societate. Este un proiect care poate fi îmbunătăţit. În ceea ce priveşte sesizarea Comisiei de la Veneţia trebuie făcută de acele entităţi ale statului român care au dreptul”, a precizat Orban.

Întrebat dacă PNL este împotriva modificărilor propuse de Stelian Ion, Orban a răspuns: „Nu. Am vrut să transmis un mesaj pozitiv, că PNL este profund preocupat de reforma justiţiei. Trebuie să existe o decizie comună a coaliţiei, pentru că altfel nu se poate construi o majoritate parlamentară.”

Ludovic Orban nu este de acord cu legea care scapă evazioniştii de închisoare

Orban a vorbit şi despre persoanele care au atins vârsta de pensionare și care desfășoară în continuare activitaea profesională, fiind scutite de taxe.

„Atâta timp cât înregistrezi venituri trebuie să plătești impozite, chiar dacă ai vârsta de pensionare. Pentru că ești în activitate. Atâta timp cât aceste persoane care solicită să-și continue activitatea, deci este vorba despre un drept al persoanei respective… E foarte important ca sistemul fiscal să fie așezat pe principii foarte clare. Trebuie asigurată o egalitate de tratament al cetățeanului din punct de vedere fiscal.”, a spus preşedintele PNL, conform Stiripesurse.

Președintele PNL Ludovic Orban spune că nu este de acord cu legea care prevede că evazioniștii fiscali scapă de închisoare dacă achită valoarea prejudiciului cauzat statului. Orban spune că PNL a votat împotriva legii și că președintele a promulgat-o fiindcă nu a avut de ales.

„Președintele a promulgat, că ăsta e atributul constituțional, nu pentru că e bună legea. Dacă va exista posibilitatea să o modificăm o vom modifica”, a declarat Orban.

Citeşte şi: PSD: Iohannis şi Cîţu trebuiau primiţi cu colivă şi lumânări la Institutul Cantacuzino, nu cu fanfară şi covor roşu