Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, vrea să legalizeze căsătoriile între homosexuali

Ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc consideră că trebuie luată în discuţie o lege a căsătoriilor homosexuale pentru că mentalitatea românilor a evoluat. Robert Cazanciuc a declarat că în România a fost "o evoluţie spectaculoasă" a mentalităţii privind relaţiile dintre persoane de acelaşi sex, precizând că se pune problema dezbaterii unei legi care să le permită căsătoria.

05 iun. 2015, 07:50
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, vrea să legalizeze căsătoriile între homosexuali

În cadrul dialogului cu cetăţeni români şi bulgari organizat, joi, la Ruse, o participantă din România a susţinut că membrii LGBT sunt consideraţi „cetăţeni de mâna a doua” în unele state, opinând că în România cel mai probabil se va respinge o propunere ce reglementează familiile homosexuale.

Citeşte şi: Scandal la Vatican: Papa Francisc a refuzat ambasadorul propus de Franţa pentru că ar fi homosexual

Prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, a precizat că susţine drepturile LGBT, amintind că în calitate de parlamentar olandez a solicitat adoptarea legii ce permitea căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

„Noi am fost prima ţară din lume ce a acceptat acest lucru, într-un moment în care celelalte ţări spuneau că e o nebunie. Dacă priviţi ce s-a întâmplat de atunci e remarcabil (…) Fiecare stat membru trebuie să hotărască pentru sine şi eu sper că exemplul unor state poate să influenţeze şi restul statelor unde nu există progrese în acest sens. Înţeleg că uneori durează mai mult, nu poţi forţa lucrurile, dar poţi să vorbim despre asta”, a spus oficialul european.

Timmermans a reamintit că CE nu are atribuţii în acest sens, dar poate susţine cauza.

„Nu s-a întâmplat nimic rău în lume de când sunt permise căsătoriile între persoane de acelaşi sex (…) Pot fi părinţi extraordinari pentru copii, nu există dovezi împotrivă, iar un copil are nevoie de părinţi iubitori”, a mai spus prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a precizat că în urmă cu ceva ani de zile în România relaţiile dintre persoane de acelaşi sex erau considerate infracţiune. 

„Acum ne punem problema să dezbatem o lege care să permită căsătoria. Deci e o evoluţie de mentalitate aş spune incredibilă în ultimii ani şi în România”, a afirmat Cazanciuc.

El a mai spus că există o autoritate care sancţionează de fiecare dată orice formă de discriminare în această materie.

Citeşte şi: Anunţ-şoc: Ministrul de Externe din Letonia a recunoscut că este homosexual

„Avem o evoluţie spectaculoasă în ultimii ani, sunt în continuare chestiuni de mentalitate care trebuie dezbătute în spaţiul public”, a subliniat Cazanciuc.