Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, s-a întâlnit vineri cu ambasadoarea Ciprului la Bucureşti

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a solicitat, vineri, sprijinul Preşedinţiei cipriote a Uniunii Europene pentru o analiză obiectivă a elementelor prezentate în raportul Comisiei Europene privind MCV impus României, precum şi a recomandărilor făcute în acest document.

RomaniaTV.net
20 iul. 2012, 16:21
Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, s-a întâlnit vineri cu ambasadoarea Ciprului la Bucureşti

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a avut, vineri, o întrevedere cu Kalliopi Avraam, ambasadoarea Ciprului la Bucureşti, ţară care deţine preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene.

„În cursul discuţiilor, ministrul Justiţiei a prezentat concluziile recentului raport al Comisiei Europene publicat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, concluzii legate de aspectele tehnice evaluate şi de evoluţiile înregistrate în domeniul Justiţiei din România în cei cinci ani scurşi de la aderarea la Uniunea Europeană, precum şi recomandările Comisiei Europene în urma evoluţiilor politice recente din România. Titus Corlăţean a subliniat angajamentul Guvernului României de a respecta normele şi principiile statului de drept, precum şi independenţa Justiţiei. A fost prezentată reacţia rapidă a Prim – ministrului român la solicitările Comisiei Europene, concretizată în răspunsurile trimise la aceste solicitări, răspunsuri apreciate de preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso în declaraţia făcută la prezentarea raportului din 18 iulie 2012”, se arată într-un comunicat al MJ.

Potrivit sursei citate, ministrul Justiţiei a informat asupra întrunirii în cursul săptămânii viitoare a Comisiei inter-instituţionale instituite pe tema Mecanismului de Cooperare şi Verificare, care va elabora un plan coerent, integrat pentru stabilirea măsurilor şi responsabilităţilor instituţionale, precum şi a unui calendar cu termene precise pentru aplicarea acestor măsuri, în vederea implementării recomandărilor formulate de Comisia Europeană.

Titus Corlăţean a subliniat necesitatea respectării dreptului României de a adera la Spaţiul Schengen în condiţiile îndeplinirii criteriilor stabilite, precum şi a dreptului cetăţenilor români de a beneficia de acelaşi tratament cu cetăţenii celorlalte state membre ale Uniunii Europene.

Ambasadorul Ciprului a salutat reacţia rapidă a Guvernului României în direcţia aplicării recomandărilor Comisiei Europene şi a arătat că va informa autorităţile cipriote în legătură cu demersurile autorităţilor române.

În urmă cu o zi, joi, ministrul Justiţiei Titus Corlăţean s-a întâlnit cu ambasadorul Germaniei în România, Andreas von Mettenheim, căruia i-a fost prezentată o informare referitoare la evoluţiile recente în plan politic din România, „evoluţii care au făcut obiectul unui dialog aprofundat cu Comisia Europeană din perspectiva raportului referitor la Mecanismul de Cooperare şi Verificare”.

Ministrul Justiţiei a explicat care sunt măsurile pe care ministerul şi Guvernul României intenţionează să le ia pentru implementarea recomandărilor făcute de Comisia Europeană cu ocazia prezentării raportului din 18 iulie 2012 referitor la România, precizează MJ într-un comunicat.

Totodată, Titus Corlăţean a reiterat poziţia cunoscută a României, potrivit căreia criteriile obiective fixate pentru aderarea la Spaţiul Schengen au fost îndeplinite integral şi că se aşteaptă adoptarea unei decizii politice pozitive la Consiliul JAI din luna septembrie.

De asemenea, au fost discutate şi aspecte ale cooperării bilaterale în domeniul Justiţiei între ministerele de resort din România şi Germania, în vederea îndeplinirii obiectivelor asumate de România în cadrul MCV stabilit în relaţia cu Comisia Europeană.