Ministrul Liviu Pop anunţă modificări la Legea Dialogului Social

Departamentul pentru Dialog Social vrea să elaboreze un proiect de modificare a Legii Dialogului Social și o strategie de Dialog Social pentru intervalul 2015-2020, plecând de la concluziile unui studiu privind legislația dialogului social din România din ultimii 4 ani, a anunțat, marți, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, într-o conferință de presă.

27 oct. 2015, 09:52
Ministrul Liviu Pop anunţă modificări la Legea Dialogului Social

„Astăzi avem o finalizare a acestui studiu făcut de Ministerul pentru Dialog Social, un studiu care constituie baza de pornire pentru două elemente importante. Un proiect de modificare a Legii Dialogului Social plecând de la concluziile acestui studiu și finalizarea unei strategii de Dialog Social în intervalul 2015-2020 sau chiar până în 2025. Sunt lucruri pe care sperăm să le facem în maximum 30 de zile”, a precizat Pop.

Citeşte şi: Plumb: ACUM este cel mai potrivit moment pentru programul de RELAXARE FISCALĂ şi MĂRIRE a SALARIILOR

Potrivit acestuia, studiul reprezintă o radiografie a ceea ce s-a întâmplat în urma implementării Legii Dialogului Social în cei patru ani de la adoptarea acesteia, scrie Agerpres.

Raportul arată că lipsa Contractelor Colectivele de Muncă la nivel național și sectorial și reducerea drastică a numărului CCM-urilor la nivel de unitate au condus la o acoperire foarte slabă a salariaților prin CCM.

Efectele reducerii ponderii salariaților acoperiți prin contracte colective de muncă sunt deja vizibile pe termen scurt în mecanismul de distribuire a valorii adăugate iar pe termen lung se va semnala o precarizare a condițiilor de muncă și o tensionare a relațiilor industriale.

De asemenea, în raport se precizează că dialogul social la nivel de sector este nefuncțional iar lipsa partenerilor reprezentativi exclude, în cazul unor sectoare, posibilitatea de negociere. Permanentizarea acestei situații va conduce la slăbirea continuă a structurilor clasice / legale de dialog social. De altfel, principalul motiv care determină eșuarea negocierilor CCM la nivel de sector este perceput a fi ‘lipsa unui cadru legislativ adecvat’.

Dezbaterea este organizată în cadrul proiectului „România suntem noi!’ POSDRU/171/6.4/S/146712, finanțat din Fondul Social European, prin POSDRU 2007-2013.