Ministrul Mediului a cerut sprijin în Senat pentru modificarea legislaţiei privind furtul de lemn

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a solicitat, marţi, sprijinul senatorilor din Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic pentru o propunere legislativă aflată în Parlament ce stabileşte că furtul unui metru cub de lemn va constitui infracţiune.

RomaniaTV.net
25 oct. 2011, 13:40
Ministrul Mediului a cerut sprijin în Senat pentru modificarea legislaţiei privind furtul de lemn

În prezent, legislaţia prevede că infracţiune constituie furtul a peste cinci metri cubi de lemn, potrivit Agerpres.

În ceea ce priveşte tăierile ilegale, ministrul Mediului a arătat că cifrele indică un cuantum al amenzilor aplicate de 16 – 17 milioane de lei, iar pentru 2011 sunt peste 2.500 de cazuri în care autorităţile de mediu au cerut să se întocmească dosare penale. „Am înnăsprit legislaţia anul trecut, am mărit contravenţiile silvice”, a adăugat Borbely.

În plus, şeful de la Mediu a precizat că există un protocol încheiat cu Ministerul Administraţiei şi Interne, intitulat „scutul pădurii”. În cadrul acestui protocol, au fost organizate descinderi inopinate, în urma cărora au fost aplicate amenzi. „Am avut vreo 35 de descinderi inopinate, care s-au lăsat cu amenzi. Dar, dacă vă uitaţi la eficienţa acestor dosare, care ar trebui instruite, doar 0,5% din ele se duc până în faza finală, iar altele se pierd pe drum”, a subliniat ministrul.

Potrivit ministrului Laszlo Borbely, cel mai mult se fură din pădurile nepăzite, acolo unde există mulţi proprietari mici, care fie nu au putere financiară, fie nu sunt interesaţi de pădurea pe care o are în proprietate.

„Din cifre reiese că se fură cel mai mult din pădurile care nu-s păzite. Nu sunt păzite pădurile acolo unde sunt foarte mulţi proprietari mici, între 300 şi 500.000 de hectare, şi care unii nu au bani, nu se duc acolo, nu sunt interesaţi. Noi am încercat să dăm un sprijin acestora, dar ne-a refuzat Uniunea Europeană, considerându-l ajutor de stat. Trebuie să vedem cum rezolvăm problema, pentru că reiese că mult mai mare este procentul de furt în aceste zone”, a conchis Laszlo Borbely.

În altă ordine de idei, acesta a ţinut să le spună senatorilor din Comisia pentru administraţie că, anul trecut, după mulţi ani, a crescut fondul de păduri în România cu 0,3%. „Anul trecut, pentru prima dată după mulţi ani, a crescut fondul de păduri în România nu spectaculos, cu 0,3%, dar şi datorită alocărilor care au fost de şase ori mai mari în 2010 faţă de 2009. Am reuşit să alocăm, din Fondul de mediu în special, circa 180 de milioane de lei pentru împăduriri. Anul acesta oferim prin PNDR posibilitatea pentru cei care au teren agricol să împădurească, deci va fi spectaculos tot ceea ce înseamnă împăduririle”, a mai spus Borbely.