Ministrul Mediului, anunţ îngrijorător pentru români înaintea iernii: „Eu pot să închid toate caloriferele!”

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunţă că anul acesta va fi lansat un nou program în sprijinul autorităţilor locale care vor să obţină fonduri pentru montarea de pompe de căldură şi panouri fotovoltaice.

15 sept. 2022, 09:32
Ministrul Mediului, anunţ îngrijorător pentru români înaintea iernii: „Eu pot să închid toate caloriferele!”

Ministrul Mediului anunţă că dă caloriferele la minim, după ce primarul Nicuşor Dan a anunţat că îşi ţine bebeluşul la temperaturi reduse ca să mănânce mai puţin, iar premierul Nicolae Ciucă a cerut montarea de becuri economice la toate ministerele.
„Diferența dintre o gospodărie și o instituție este foarte mare, pentru că acasă avem frigidere, mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, uscătoare, avem foarte multe electrocasnice care consumă foarte multă energie electrică. Într-o instituție publică, în afară de becuri, câteva frigidere și aerul condiționat, (n.r. nu avem nimic)”, a declarat ministrul Mediului.

„Din acest punct de vedere, urmează o perioadă în care putem să reducem foarte mult consumul de energie electrică. De exemplu, de luni am stabilit cu domnul secretar general al Ministerului Mediului să renunțăm la folosirea aerului condiționat.

După ora 17:00 vom avea numai lumină de veghe în instituție, vom trece la programul de iarnă, vom începe programul dimineața la 8:00 și vom termina la 16:00, ca să scurtăm perioada în care folosim lumina, cu excepția biroului meu… eu de obicei vin la 7:00 și plec seara, la 20:00. Acolo se va folosi lumină și după orele de program”, a mai precizat Tanczos Barna.

Ministrul Energiei aruncă bomba: România nu s-a opus plafonării prețului la gaze rusești! A cerut o plafonare mai largă
„La aerul condiționat putem renunța acum, iar pe perioada iernii, cel puțin la mine în birou este economie simplă, pentru că eu pot să închid toate caloriferele, pentru că îmi place să stau la 15-16 grade. Venind din zona Ciucului, sunt obișnuit cu temperaturile mai scăzute.

Mie îmi e mai greu vara, când trebuie să stau la minimum 20 de grade, așa cum s-a recomandat la Bruxelles.”, a continuat ministrul.

Ministrul Mediului anunţă că anul acesta va fi lansat un program prin care autorităţile locale pot obţine fonduri pentru a monta pompe de căldură şi panouri fotovoltaice la săli de spor şi bazine

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunţă că anul acesta va fi lansat un nou program în sprijinul autorităţilor locale care vor să obţină fonduri pentru montarea de pompe de căldură şi panouri fotovoltaice la sălile de sport şi bazinele pe care le au în administrare.

”Pregătim o sesiune pentru baze sportive. Funcţionarea bazelor sportive – piscine, săli de sport, săli de sport pentru şcoli – pune o povară destul de mare pe umerii autorităţilor publice locale. Şi acolo avem nevoie de pompe de căldură, de panouri fotovoltaice, de soluţii de energie regenerabilă şi vom scoate, anul acesta, o sesiune pentru autorităţile publice locale. Vom repeta sesiunea pentru iluminat public – acolo a fost o sincopă acum trei săptămâni, unde s-au terminat banii foarte repede – şi acolo această creştere publică a nevoii se manifestă în numărul mare de solicitări, pentru că şi iluminatul public costă foarte mult”, a afirmat Tanczos Barna, miercuri seară, la Digi 24.  

Conform ministrului, câteva sute de primării au depus dosare în cadrul programului de eficienţă energetică derulat de minister.

Citește și Mihai Șora, șocat de factura colosală la energia electrică. E nevoit să scoată zeci de mii de lei din buzunar: „Este pentru prima dată când mă izbesc de un asemenea elefant.”