Ministrul Mediului consideră că, în primăvară, trebuie luată „o decizie tranşantă” în problema urşilor

Tanczos Barna spune că toate statele unde există an de an estimarea populaţiei de urs renunţă încet-încet la relocare şi caută măsuri preventive de intervenţie, inclusiv prin cote, adică împuşcare.

23 sept. 2021, 21:44
Ministrul Mediului consideră că, în primăvară, trebuie luată „o decizie tranşantă” în problema urşilor

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că toate statele membre ale Uniunii Europene unde există an de an estimarea populaţiei de urs renunţă încet-încet la relocare şi caută măsuri preventive de intervenţie, inclusiv prin cote. Ministrul crede că problema urşilor a fost scăpată de sub control şi, după o estimare a numărului de exemplare din ţara noastră, în primăvară trebuie luată ”o decizie tranşantă”.

”Toate statele membre unde există an de an estimarea populaţiei de urs renunţă încet-încet la relocare şi caută măsuri preventive de intervenţie, inclusiv prin cote. Aşa se face şi în Suedia, în Finlanda, Slovenia, Slovacia, exact acele ţări date ca exemplu de anumite ONG. Controlează numărul de exemplare prin intervenţia umană”, a declarat, joi seară, la B 1TV, ministrul Mediului.  

Tanczos Barna  a precizat că ”România a pierdut ani buni în estimarea populaţiei, trebuie să recuperăm acest timp”.
Ministrul consideră că problema urşilor a fost scăpată de sub control fiind sesizate tot mai multe exemplare şi tot mai multe atacuri asupra oamenilor şi gospodăriilor.  Tanczos Barna anunţă că, în primăvară, trebuie făcută neapărat o estimare a populaţiei pentru a lua ”o decizie tranşantă”.

Ministrul Mediului: Tăieri ilegale şi încălcări ale legii vor fi, de oprit sută la sută nu vom reuşi

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat, joi seară, că fenomenul tăierilor ilegale de lemne nu va putea fi oprit sută la sută, dar susţine că nu mai există acel fenomen de despădurire care s-a constatat acum 5 ani, 10 ani. Ministrul anunţă că peste 3.000 de contravenţii şi 1.000 de infracţiuni au fost constatate în 6 luni.

”România are una dintre cele mai bune conectivităţi în pădure în ceea ce priveşte biodiversitatea şi această biodiversitate şi acest fond forestier naţional trebuie apărate”, a afirmat, joi seară, la B 1 TV, Tanczos Barna.

MInistrul afirmă că fenomenul tăierilor ilegale nu va putea fi complet stopat: ”Tăieri ilegale şi încălcări ale legii vor fi, de oprit sută la sută nu vom reuşi să oprim aceste contravenţii sau infracţiuni. Există distincţie între contravenţie şi infracţiune (…) nu poţi să spui că pentru o căruţă de lemne trebuie să faci puşcărie. La 10 metri cubi este limitarea pentru contravenţie”, a mai precizat ministrul.  Acesta a explicat că, au fost 97.000 de controale în 6 luni, au fost confiscaţi 11.000 metri cubi de lemn.

Tanczos Barna: Guvernul va adopta săptămâna viitoare un act normativ privind utilizare ambalajelor din plastic reciclabil

”Sunt milioane de lei prejudiciu în sarcina celor care au fost acuzaţi, trimişi în judecată sau cercetaţi penal. Sunt peste 3.000 de cazuri de contravenţie şi peste 1.000 de infracţiuni. Vom merge mai departe. Eu nu cred că mai există acel fenomen de despădurire care s-a constatat acum 5 ani, 10 ani (…) A existat complicitatea multor organe care ar fi trebuit să protejeze pădurea. Astăzi lucrurile stau altfel”, consideră ministrul.  Potrivit acestuia, ”lemnul de foc şi căldura peste iarnă nu sunt chestiuni cu care să se glumească într-o gospodărie”.

EXCLUSIV Tánczos Barna: „Defrişări masive au existat în urmă cu 10-15 ani. Sistemul actual de control şi trasabilitate a lemnului nu mai permite, azi, aceste tăieri masive”. VIDEO


loading...