Ministrul Mediului, după dezastrul găsit în Ocolul Silvic Ghimeş-Făget: Vreau să îi văd cu cătuşe pe toţi care fură din păduri

Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a verificat suprafeţele administrate în Neamţ şi Bacău de Ocolul Silvic Ghimeş-Făget. Ministrul s-a deplasat în zona Tarcău pentru a verifica ilegalitățile raportate la Ocolul Silvic Ghimeș Făget RA, care administrează pădurile private din județele Bacău și Neamț.

RomaniaTV.net
12 mai 2020, 14:38
Ministrul Mediului, după dezastrul găsit în Ocolul Silvic Ghimeş-Făget: Vreau să îi văd cu cătuşe pe toţi care fură din păduri

”Eu, ca ministru, fie cã vorbim de acest ocol, fie că vorbim de orice altă suprafaţă împădurită a României, vreau să îi văd cu cătuşe la mâini pe toţi cei care furã din pădurile private sau publice ale statului. Este de datoria noastră să păzim cât se poate de bine fondul forestier. Toţi cei care se fac vinovaţi pentru furt, pentru abuz în serviciu sau pentru neglijenţă, să plătească în faţa legii. Lupta cu cei care taie ilegal din pădurile României este în plinã desfăşurare“, a declarat ministrul Costel Alexe.

Citește și: Costel Alexe: „Peste 3.600 de transporturi de lemn verificate între 4 şi 26 aprilie. Mi se pare puţin”

Neregulile au fost sesizate de Garda Forestieră Suceava, care a început un control spre finalul lunii aprilie, constatând că administrare pădurilor s-a făcut defectuos şi că există tăieri ilegale de lemn.  

Aproximativ 22.000 de metri cubi, proveniţi din doborâturi provocate de furtuni şi vânt, au fost lăsaţi să putrezească. Lemnul căzut reprezintă un pericol pentru copacii rămaşi în picioare, din cauza unor gândaci care atacă scoarţa, provocând uscarea.  

”Vorbim despre un ocol silvic cu peste 22.000 de lemn doborât de vânt şi furtuni. Prioritatea cea mai mare pentru ei ar trebui să fie scoaterea cât mai rapidă a lemnului doborât. În perioada imediat următoare vorbim de riscuri foarte mari de contaminare cu dăunători, pe fondul creşterilor de temperatură. Riscurile vizează în special pădurea rămasă în picioare. Un alt risc asociat acestor doborâturi şi a menţinerii îndelungate a lemnului în fond forestier o reprezintă incendiile, mai ales în contextul secetei  extreme pe care o traversăm. La fel cum vorbim despre devalorizarea masei lemnoase; cu cât petrece mai mult timp în acest stadiu, lemnul se degradează şi poate deveni chiar inutilizabil“, a mai declarat ministrul Mediului la faţa locului. 

Verificările Gărzii Forestiere Suceava la Ocolul Silvic Local Ghimeş Făget şi la firmele care desfăşurau activităţi de exploatare pe suprafeţele forestiere din Tarcău, judeţul Neamţ, au scos la iveală că a fost sustras lemn. Mai exact, au fost identificat 392 de cioate provenind din tăierea ilegală a lemnului, volumul total a fost estimat la 672,655 metri cubi, iar valoarea prejudiciului la 410.773 de lei. În urma acestor constatări au fost deschise trei dosare penale, iar Garda Forestieră a înaintat tot atâtea propuneri pentru retragerea atestatului de exploatare la firmele descoperite în culpă. 

Alte măsuri dispuse au constat în confiscarea a 193 metri cubi de material lemnos şi aplicarea unor amenzi ce au totalizat 52.000 lei. Oficialul a afirmat că va lua măsuri urgente şi drastice împotriva celor care au încălcat legea:  

„Aici a fost o ţintă pentru hoţii de lemne şi situaţia s-ar putea repeta. Războiul pe care îl purtăm cu hoţii de lemne este în plină desfăşurare. Gărzile Forestiere au fost şi sunt în prima linie în perioada stării de urgenţă, alături de Poliţie, Jandarmerie şi Armată. Şi iată că nu doar pe drumurile publice, ci şi în pădure. Măsura retragerii certificatelor de atestare va putea fi luată în urma ordinului de ministru pe care l-am emis recent şi cred că este o măsură justă. Iar aceste cazuri identificate în teren confirmă necesitatea şi eficienţa demersului nostru. Vom retrage certificatele la următoarea şedinţă a Comisiei de avizare“ , a adăugat Costel Alexe.