Ministrul Mediului îl refuză pe Băsescu: Procedurile la Roşia Montană nu pot fi accelerate

Noul ministru al Mediului, Attila Korodi, a declarat, la RFI, că procedurile de avizare a proiectului aurifer pe bază de cianuri de la Roşia Montană nu pot fi accelerate, aşa cum cere preşedintele Traian Băsescu, demnitarul spunând că trebuie precauţie în privinţa acestui proiect.

RomaniaTV.net
11 apr. 2012, 07:56
Ministrul Mediului îl refuză pe Băsescu: Procedurile la Roşia Montană nu pot fi accelerate

Preşedintele Traian Băsescu a cerut, marţi seară, accelerarea procedurilor de avizare a proiectului aurifer de la Roşia Montană. Attila Korodi spune că legislaţia de mediu trebuie respectată.

„Eu îl înţeleg pe domnul preşedinte, ne cunoaştem de mult timp, punctul dumnealui de vedere nu s-a schimbat. Din punctul meu de vedere, ca ministru al Mediului, trebuie să ofer clar o implementare a legislaţiei de mediu, a
condiţiilor prin care o procedură poate să fie dusă la bun sfârşit, este clar. Ministerul Mediului trebuie să emită un punct de vedere, dacă toate condiţiile din punct de vedere procedural se întrunesc. Cred că legislaţia de mediu nu poate să cuprindă un proiect de anvergură atât de mare din punctul de vedere al mărimii exploatării, să cuprindă fiecare element. Sunt şi elemente de politică şi dezvoltare pe care trebuie să şi le asume Guvernul României. Dar până atunci, ministerul are un rol foarte important: procedurile să se întrunească şi să aibă un punct de vedere final. Eu susţin ca să mergem până la acel moment, pentru că este nevoie”, a declarat, miercuri, într-un interviu la RFI, noul ministru al Mediului.

„Cred că următoarele săptămâni pentru mine vor însemna o analiză foarte minuţioasă a ceea ce s-a întâmplat în ultimii trei ani de zile pe procedura de evaluare, ca să mă pun la punct cu fiecare element tehnic”, a continuat Attila Korodi.

Întrebat dacă trebuie accelerate procedurile în privinţa Roşia Montană, Attila Korodi a precizat că acestea „nu pot fi accelerate faţă de ce ritm au acum”. „Procedurile tehnice merg înainte, au un ritm, sunt teme care se discută de profesionişti, mai mult nu se poate. Dar pentru că ştiu că procedura poate să ajungă într-o finalitate, va veni şi momentul în care va trebui să se abordeze şi din punctul de vedere al politicilor guvernamentale”, a explicat demnitarul.

Attila Korodi mai crede că „aurul de la Roşia Montană, care este o resursă importantă într-un fel sau altul, trebuie exploatat. „Întrebarea este dacă această soluţie, ceea ce se propune acum este bună pentru România, dar din perspectiva conformării cu legislaţia de mediu şi a dezvoltării durabile. La această întrebare căutăm răspunsuri”, a adăugat ministrul.

Attila Korodi cere „precauţie” în privinţa proiectului de la Roşia Montană. „Eu am o abordare mult mai aproape şi într-un anumit mod şi principială pentru a proteja mediul. Tot ce decid intră în acest context. Dar pentru că vorbim de proceduri, procedurile trebuie să ne dea un rezultat final. Oricum, eu cred că văzând acest proiect atât de important, trebuie să fim foarte precauţi”, a conchis ministrul Mediului.

Attila Korodi şi-a preluat miercuri dimineaţa mandatul ministerial de la primul-ministru Mihai Răzvan Ungureanu, care preluase interimatul la Ministerul Mediului după demisia lui Lasylo Borbely.

La ceremonie, el a declarat că îşi doreşte ca ministerul să contribuie la deciziile care vor fi luate în cazul proiectului Roşia Montană şi al gazelor de şist, precizând că instituţia pe care a preluat-o va pregăti pe aceste teme poziţii obiective şi pragmatice.

„Vom lucra în minister pentru a avea poziţii obiective şi pragmatice. Eu cred că întotodeauna un ministru al Mediului trebuie să fie focalizat pe ceea ce vede din punct al protecţiei mediului, iar după aceea sunt decizii care trebuie discutate. Eu aş dori ca ministerul să contribuie la aceste decizii”, a răspuns Korodi întrebat de jurnalişti, după ce a preluat mandatul de ministru al Mediului de la premierul Mihai Răzvan Ungureanu, care va fi poziţia sa în cazul proiectului Roşia Montană şi al gazelor de şist.

La rândul său, premierul a arătat că este necesar ca Attila Korodi să verifice situaţia din minister şi să se adapteze la „mecanica instituţiei” înainte de a răspunde pe aceste teme.

„Să-l lăsăm pe domnul ministru mai întâi să vadă ce are în minister, să se adapteze la mecanica instituţiei şi la momentul oportun veţi şti totul”, a spus Ungureanu jurnaliştilor.

Marţi seara, la ceremonia de depunere a jurământului de ministru de către Korodi, preşedintele Traian Băsescu a cerut accelerarea procedurilor de avizare a proiectului aurifer de la Roşia Montană.


Sfântul Andrei
Sfântul Andrei