Ministrul Mediului: Revocarea lui Crăciunescu, o coincidenţă. Ministerul nu e de vină pentru preţurile la masa lemnoasă

Ministerul Mediului nu este vinovat pentru prețurile practicate la masa lemnoasă, iar revocarea domnului Adam Crăciunescu din Consiliul de Administrație al Romsilva a fost o coincidență și nu are legătură cu nemulțumirile din piață, a declarat, joi, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca-Palmer.

14 ian. 2016, 10:01
Ministrul Mediului: Revocarea lui Crăciunescu, o coincidenţă. Ministerul nu e de vină pentru preţurile la masa lemnoasă

„Este eronat ce se spune despre faptul că Ministerul Mediului este vinovat de prețurile la masa lemnoasă. În primul rând, Romsilva are responsabilitatea să stabilească prețurile pentru licitații și nu este responsabilitatea Ministerului Mediului să facă asta. Oricine vă spune că ministerul este de vină pentru prețurile la lemn, este eronat. În clipa de față se încearcă blocarea acestor licitații. Este nevoie să se modifice această Hotărâre de Guvern, dar asta nu se poate face peste noapte. Avem o analiză făcută și urmează să se ia o decizie. Nu are nicio legătură revocarea domnului Crăciunescu cu acest subiect, a fost o simplă coincidență. Decizia de a-l revoca pe domnul Crăciunescu din Consiliul de Administrație are la bază un motiv simplu, deși nu a fost o decizie ușoară: cu toată prezumția de nevinovăție, nu este normal ca un om asupra căruia există suspiciuni să rămână într-o poziție, pentru că acest lucru se resfrânge și asupra Romsilva”, a menționat oficialul, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

Şeful Romsilva, Adam Crăciunescu, a fost revocat din Consiliul de Administraţie al Regiei. UPDATE

Ministrul Mediului a subliniat, totodată, că la Romsilva există o problemă de guvernanță, în condițiile în care, din șapte membri ai Consiliului de Administrație, patru sunt angajați ai regiei.

„Membrii Consiliului de Administrație sunt selectați printr-un proces transparent și au responsabilitatea de a gestiona foarte bine această resursă. La Romsilva există o situație pe care am constatat-o, în sensul că, din șapte membri ai Consiliului de Administrație, patru sunt angajați ai Romsilva, deci avem o problemă de guvernanță proastă’, a spus Pașca-Palmer.

Ministrul Mediului a semnat, miercuri, ordinul de revocare a șefului Romsilva, Adam Crăciunescu, din calitatea de membru al Consiliului de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor.

„Miercuri, 13 ianuarie 2016, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, a semnat ordinul de revocare a domnului Adam Crăciunescu din calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor — Romsilva. Referitor la funcția de director general al RNP Romsilva, ocupată de domnul Adam Crăciunescu, Conform OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, singura autoritate care poate numi sau revoca directorul general este Consiliul de Administrație’, notează Ministerul Mediului.

Anunțul a survenit în contextul în care industria forestieră reclamă prețurile pe care Romsilva le practică la licitațiile din acest an.

„În ultimii trei ani, sectorul forestier a fost într-o adevărată criză. Anul trecut, ne-am bucurat de apariția Radarului Pădurilor, precum și de publicarea Inventarului Forestier Național. Starea pădurilor din România este bună, avem o masă uriașă de lemn. Încă tăiem puțin față de resursele pe care ni le oferă pădurea. Când credeam că este momentul să vorbim despre o strategie în domeniul pădurilor, când avem un nou Cod Silvic, ne-am trezit brusc într-o criză artificială și absurdă cauzată de modul în care o regie a statului, Regia Națională a Pădurilor — Romsilva, înțelege să valorifice această resursă foarte importantă, care este masa lemnoasă’, a afirmat, miercuri, vicepreședintele Nostra Silva, Federația proprietarilor de păduri din România, Cătălin Tobescu.

La rândul său, directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, a precizat, tot miercuri, că Regia Națională a Pădurilor (RNP) — Romsilva a reacționat din momentul în care a apărut HG 924/2015 privind regulamentul de vânzare a masei lemnoase, care stabilește prețul de pornire la licitații, însă în momentul de față aceasta nu poate decât să aplice legea dacă Ministerul Mediului nu modifică acest regulament.

„Rămân surprins că reprezentanții Asociației Nostra Silva și producătorii de mobilă sunt preocupați atât de mult de licitațiile Romsilva, când de fapt ei au un avantaj pe piață, pot să vândă foarte ușor lemnul, într-o economie de piață ar putea profita de situația aceasta. Referitor la prețurile de pornire, noi nu am făcut altceva decât să respectăm regulamentul HG 924/2015 pentru că suntem o regie națională care respectă legile țării. În continuare, trebuie să respect acest regulament, deși am făcut toate demersurile la Ministerul Mediului pentru modificarea lui. S-au format grupuri de lucru, s-a discutat, dar nu s-a finalizat nimic. Ministerul Mediului trebuie să modifice acest regulament. Eu am reacționat de când s-a aprobat HG 924/2015, dar în zadar, pentru că Guvernul este cel care realizează acte normative și reglementări în domeniu”, a explicat Crăciunescu.

În prezent, Romsilva mai administrează circa 3,2 milioane de hectare de fond forestier proprietate publică a statului, respectiv 49% din fondul forestier național, și asigură servicii silvice pentru o suprafață de 1,1 milioane hectare fond forestier proprietate publică a unităților administrativ teritoriale sau privată.