Ministrul Mediului publică OUG-ul care dă undă verde măcelului la urși. Barna ascunde faptul că vânătorii vor fi plătiți pentru uciderea urșilor

Ministrul Mediului a publicat OUG-ul care prevede intervenția în cazul atacurilor urșilor. Cu toate că legea include și un set de mențiuni ce stipulează faptul că vânătorii vor fi plătiți pentru uciderea urșilor, această mențiune lipește de pe site-ul instituției.

08 iul. 2021, 20:14
Ministrul Mediului publică OUG-ul care dă undă verde măcelului la urși. Barna ascunde faptul că vânătorii vor fi plătiți pentru uciderea urșilor

Ministrul Mediului,

Tanczos Barna, a publicat  Ordonanța de Urgență care prevede intervenția în cazul atacurilor urșilor. Această lege riscă să fie utilizată ca pretext de către anumite autorități pentru a profita financiar de pe urma împușcării urșilor. Mai  exact OUG-ul include și o anexă care prevede că vânătorii vor fi plătiți pentru uciderea urșilor, iar carnea urșilor va fi rămâne la fondul de vânătoare.  În mod suprinzător această anexă importantă lipsește cu desăvârșire de pe site-ul Ministerului Mediului, unde este publicat proiectul cu anexele.

Costurile privind gestionarea exemplarelor extrase prin eutanasiere sau împuşcare vor fi suportate de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin autoritatea publică locală care are contract de permanenţă cu Gestionarul sau prin Garda forestieră, în cazul în care intervenția a fost efectuată de aceasta din urmă, se mai arată în proiectul de OUG.

După ce ursul este împușcat, blana și craniul exemplarului ucis se predau Gărzilor forestiere, rămân în proprietatea statului, iar carcasa exemplarului extras prin împușcare revine gestionarului care a efectuat extragerea, adică fondurilor de vânătoare.

Într-o țară precum România, unde furtul forestier este la ordinea zilei și de cele mai multe hoții de lemn s-au dovedit a fi mână în mână cu autoritățile, OUG-ul Ministerului Mediului a dat undă verde măcelului la urși. Braconajul urșilor este o practică des întâlnită în România și de multe ori tot autoritățile sunt cele care acoperă aceste fapte, contra unor sume de bani. Datorită OUG-ului promulgat de Ministrul Mediului braconierii vor avea o portiță legală, care le va permite să scape de sancțiuni, ba mai mult va facilita comercializarea cărnii și blănii de urs.

Ministrul Mediului: „Dacă ursul devine agresiv, este posibilă eutanasierea”

Tanczos Barna

a explicat că actul normativ are la bază o directivă europeană din domeniu, precum şi datele statistice analizate privind numărul apelurilor la 112 şi intervenţiilor jandarmilor.

„Am prezentat în primă lectură proiectul de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Mediului prin care propunem o procedură de intervenţie imediată, dacă în intravilan există un pericol iminent la adresa siguranţei şi sănătăţii locuitorilor.

Scopul acestei ordonanţe de urgenţă este salvarea vieţilor şi a bunurilor create de om, care sunt valori esenţiale protejate de stat, conform Constituţiei”, a arătat el.

Proiectul de OUG cuprinde definiţia unor termeni care trebuie să clarifice modalităţile de intervenţie, să nu lase loc discuţiilor despre ce înseamnă intervenţie imediată, prin îndepărtare, tranchilizare, extragere, eutanasiere, împuşcare, cine sunt cei care participă la intervenţie şi cine este medicul veterinar împuternicit care are dreptul de a gestiona substanţele tranchilizante.

„Am definit ce înseamnă echipa de intervenţie şi din cine este formată: primarul, care este persoana care este conducătorul comitetului local de situaţii de urgenţă; jandarmii, care asigură ordinea; trebuie să fie prezent un personal tehnic de specialitate din partea gestionarului, precum şi medicul veterinar, care are dreptul să gestioneze substanţele tranchilizante”, a continuat ministrul.

Totodată, au fost definite şi care sunt substanţele de intervenţie.

„Intervenţia trebuie să fie graduală, prin îndepărtarea prin alungare şi doar dacă urşii revin se ajunge la tranchilizare-relocare. Dacă acestea nu dau rezultate, se poate interveni prin extragere, eutanasiere sau împuşcare în următoarele cazuri: dacă primele două metode nu dau rezultate, dacă siguranţa cetăţenilor sau bunurilor sunt puse în pericol iminent, dacă exemplarul este rănit şi devine agresiv, este în capcană neautorizată sau are răni incompatibile cu viaţa”, a precizat Tanczos, conform Agerpres.