Ministrul Mediului: Sunt multe localităţi unde apa potabilă devine din ce în ce mai preţioasă

Apa potabilă devine din ce în ce mai pretențioasă în multe localități, din cauza secetei, afirmă ministrul Mediului, Tanczos Barna, care a mai adăugat faptul că măsurile de restricționare a consumului vin în protejarea resursei şi pentru asigurarea apei potabile pe termen mediu şi lung.

19 iul. 2022, 16:21
Ministrul Mediului: Sunt multe localităţi unde apa potabilă devine din ce în ce mai preţioasă

Tanczos Barna, ministrul Mediului, a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, în legătură cu faptul că Administraţia Naîională ”Apele Române” a anunţat că rezervele de apă sunt în scădere, consumul este restricţionat în mai multe localităţi şi care sunt măsurile care se iau.

“Măsurile sunt luate de fiecare dată, în funcţie de specificul local. Într-adevăr, sunt multe localităţi unde apa potabilă devine din ce în ce mai preţioasă şi fără protejarea acestei ape potabile, care, aşa cum am spus şi săptămânile trecute, trece printr-un amplu proces de filtrare, de pregătire pentru consum, această apă potabilă trebuie protejată şi aceste măsuri de restricţionare a consumului vin exact în sprijinul, în protejarea resursei şi asigurarea apei potabile pe termen mediu şi lung. Sper ca această perioadă de secetă să nu dureze foarte mult, dar cu siguranţă următoarele două săptămâni vor fi de această natură, cu precipitaţii foarte puţine, cu temperaturi ridicate, toate prognozele de la colegii noştri de la ANM arată acest lucru. Vedem ce se întâmplă şi în celelalte state europene”, a afirmat Barna.

Ministrul Mediului a mai spus că măsurile sunt de limitare a consumului apei potabile pentru alte scopuri.

“Deci măsurile sunt, pe de o parte, de limitare a consumului apei potabile pentru alte scopuri, în anumite situaţii se limitează, tot printr-o decizie a factorului local, autoritatea publică locală şi furnizorul de apă potabilă pe anumite perioade ale zilei, tot în vederea refacerii rezervelor. Acolo unde se ajunge in situaţii deosebit de critice, acolo autorităţile vor fi ajutate atât de ISU, cât şi de Apele Române, acolo unde se pot găsi soluţii alternative”, a explicat Tanczos Barna.

Citește și Tanczos Barna vrea să crească suprafeţele împădurite din România: Este singura soluţie pentru stăpânirea schimbărilor climatice

Citește și Tanczos Barna, după scandalul imnului Ţinutului Secuiesc cântat la meciul de hochei. „Sunt extrem de consternat”