Ministrul Mediului Tanczos Barna se opune noii politici pentru păduri propuse de UE: „Sistemul de gospodărire a pădurilor din România e bine reglementat şi sever”

Ministrul român al Mediului, apelor Barna Tanczos, a anunțat în presa pro-guvernamentală maghiară că nu e de acord cu noua propunere de strategie a Comisiei Europene privind gospodărirea pădurilor, anunță Rador.

19 iul. 2021, 10:50
Ministrul Mediului Tanczos Barna se opune noii politici pentru păduri propuse de UE: „Sistemul de gospodărire a pădurilor din România e bine reglementat şi sever”

UPDATE: Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunţă că România a semnat, alături de alte state europene, o scrisoare deschisă iniţiată de Austria, prin care se cere Comisiei Europene o dezbatere asupra strategiei forestiere. România va fi, alături de alte trei ţări ale UE, printre statele care „vor duce greul” în ceea ce priveşte gestionarea pădurilor vechi care trebuie protejate. În prezent, România plăteşte aproximativ 100 de milioane de lei anual pentru protecţia pădurilor virgine.

„Urmare a acestui fapt, Austria a iniţiat o scrisoare deschisă care a fost susţinută atât de Germania, cât şi de Finlanda, Franţa, Cehia, Estonia, Letonia, Ungaria, Slovacia, Polonia şi România. Am decis să ne alăturăm acestui demers pentru a solicita Comisiei o dezbatere punctuală pe mai multe teme care sunt esenţiale din punctul de vedere al României în cadrul acestei strategii, voi avea mâine (marţi – n.r.) o întâlnire bilaterală cu domnul comisar, vom discuta inclusiv acest aspect, cât şi aspectele legate de tot ce înseamnă exploatare forestieră, tot ce înseamnă protecţia biodiversităţii, tot ce înseamnă infringement pe păduri din punctul de vedere al României şi pentru a susţine demersurile Comisiei de aprobare a unei strategii europene, astfel încât această strategie să aducă beneficii în primul rând mediului, în al doilea rând statelor membre care îşi vor asuma un rol esenţial în implementarea strategiei”, a declarat, luni, ministrul Mediului.

Potrivit lui Tanczos Barna, ţintele vizează plantarea a trei miliarde de arbori la nivelul ţărilor Uniunii Europene, planificare şi monitorizare la nivel european, un Plan strategic pentru 10, 30 şi 50 de ani la nivelul Uniunii, astfel încât pădurile Europei să devină păduri „de absorbare netă a dioxidului de carbon”, precum şi definirea tipurilor de păduri.

Ziarul pro-guvernamental Magyar Nemzet anunță că ministrul român al Mediului ar fi semnat o scrisoare comună cu alți miniștri din 11 state membre UE, printre care și Ungaria, dar un anunț oficial în acest sens nu a fost făcut în România de Tanczos Barna.

Reacția acestuia vine după ce Comisia Europeană a adoptat la 16 aprilie noua strategie forestieră a Uniunii Europene pentru anul 2030. Noua strategie face parte din pachetul mai larg prevăzut de Acordul verde european (Green Deal).

Tanczos Barna spune că proiectul Comisiei Europene încalcă dreptul statelor membre UE de a-și decide politicile în domeniul pădurilor și susține că ”sistemul de gospodărire a pădurilor din România e bine reglementat şi sever”, potrivit Magyar Nemzet, citat de G4Media.

Tanczos Barna: „Nu au avut loc consultări în cadrul Comisiei permanente pentru păduri”

„Atunci când este elaborată o astfel de strategie, trebuie luate în considerare jurisdicţia statelor membre, principiul subsidiarităţii şi chestiunile practice privind diversitatea pădurilor şi exploatarea sustenabilă. Nu au avut loc consultări în cadrul Comisiei permanente pentru păduri şi nici cu statele membre ale UE, iar proiectul nu a fost elaborat în comun. Solicităm să dezbatem strategia privind pădurile”, a spus Tánczos Barna.

Oficialul român a mai spus pentru presa maghiară că protejarea pădurilor reprezintă o povară financiară pentru un stat membru deoarece în momentul în care se interzice exploatarea unei păduri sunt îngrădite drepturile proprietarului, iar în aces caz trebuie acordate despăgubiri.

Poziția lui Tánczos Barna e similară cu cea a ministrului ungar al agriculturii, István Nagy, care a declarat că Bruxelles-ul doreşte să facă pe plac ”verzilor” în detrimentul acelora care gospodăresc pădurile, potrivit Magyar Nemzet.

Citeşte şi: USR-PLUS, răspuns la atacurile liberalilor asupra miniştrilor Ghinea şi Drulă: „În PNL ar trebui emis cod galben pentru declaraţii aiuritoare la adresa USR-PLUS”